Elegáns vacsora, óriási parti - Ki így, ki úgy ünnepel, de a gólyabál mindig nagy buli

2016. december 10. szombat 07:39

Elegáns vacsora, óriási parti - Ki így, ki úgy ünnepel, de a gólyabál mindig nagy buli

Buli az élet, az egyetemistáknak legalábbis biztosan. Alig telnek el az első hónapok, máris gólyatábor-afterpartikkal, kocsmatúrákkal bombázzák az elsőéveseket. Az első félév legnagyobb fénypontja ugyanakkor a gólyák és a felsősök számára is a gólyabál. Azonban ahány egyetem, sőt ahány kar, annyiféleképpen lehet ünnepelni az újdonsült egyetemistákat.

Nem mindig hálás dolog újoncnak lenni az egyetemen, a gólyabál viszont azon alkalmak közé tartozik, amikor büszkék lehetnek, hiszen az ő tiszteletükre csapnak hatalmas bulit vagy éppen tartanak előkelő vacsorát.

A gólyabálok szervezése teljes egészében a hallgatói önkormányzatok feladat- és felelősségi körébe tartoznak. Minden karnak megvannak a saját hagyományai, így például a jogászok és a közgazdászok mindig a Palatinus Hotelben tartják vacsorával egybekötött báljukat, míg a bölcsész gólyabál általában egy nagy buli jó koncertekkel és szép ruhákkal. Idén sem volt másképp.

Farsang nagyoknak

A bölcsész-, műszaki és informatikai, valamint természettudományi karok hallgatói önkormányzatai idén közös bulit tartottak. Az Expo Centerben megrendezett gólyabál nagy sikert aratott, annak ellenére, hogy „csak" egy jó hangulatú bulit rittyentettek össze. Ugyanis már azzal is lehet emelni az est fényét, ha egyfajta tematikára épül. Volt már korábban példa arra, hogy vörös szőnyegen, hírességekként, filmszereplőkként, vagy akár történelmi személyekként érkeztek az egyetemisták.

- A szervezésnél első lépésként mindenképp egyeztetni szoktunk a többi kar hallgatói önkormányzatával, hogy semmi esetre se szervezzünk egymásra. Utána megfelelő befogadóképességgel rendelkező helyszínt kell keresni, majd ezek után következik minden más: biztonsági őrzés, mentő, fellépő, dekoráció - avatta be munkatársunkat az előkészületekbe Tóth Barbara, a PTE Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

Napjainkban divat lett egy nagy rendezvényt tartani két vagy akár több kar hallgatóinak is. Ez a költségek szempontjából is kíméletes megoldás, de nem csak ez az egy előnye van.

- Az egybevont gólyabál hangulatában is többet tud kihozni egy ilyen programból, ha "összebarátkoztatjuk" az egymáshoz közeli campusokon tanuló hallgatókat - magyarázta a HÖK-elnök. Hiszen nem is a pénz és a külsőség a fontos, hanem az, hogy a gólyák jól érezzék magukat.

A bál finanszírozása - ahogy a szervezés is - teljes egészében a hallgatói önkormányzatok költségvetésének része, a kiadásokkal és a bevételekkel már a tanév elején tervezni kell - mondta el Tóth Barbara. Örömmel számolt be róla, hogy a bölcsészkarnak idén volt lehetősége a bevétel egy részét jótékony célokra felajánlani. A tombolajegyekből befolyt csaknem százezer forintos összeget a Pécsi Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ Családi Napközi Hálózatának adományozták.

Képünk illusztráció.

Kiss Alexandra - Fotó: Dittrich Éva (archív)