Eldőlt: Pécsett nem emelnek börtönt, Komlón viszont két év múlva kezdődhet az építkezés

2015. október 21. szerda 16:29

Frissítve: 2015. október 21. szerda 17:20

Eldőlt: Pécsett nem emelnek börtönt, Komlón viszont két év múlva kezdődhet az építkezés

Frissítve Polics József és Hoppál Péter nyilatkozatával! Közzétette szerdán a Belügyminisztérium (BM) a „börtönpályázat" eredményét: Baranyában Komlón épülhet új büntetés-végrehajtási intézet. A versenybe Pécs és Sellye is beszállt, ezúttal azonban nem jártak sikerrel. 

Ötszáz fogvatartott elhelyezésére alkalmas börtön épülhet Komlón, jelentette be szerdán a Belügyminisztérium. A volt bányászváros mellett Kunmadaras, Ózd, Kemecse és Csenger szerepel még a pályázat nyertesei között, ezeken a településeken ezer-ezer férőhelyes létesítményeket alakítanak ki.

A BM idén januárban tette közzé pályázati felhívását. Olyan önkormányzati tulajdonú, beépítésre szánt terület térítésmentes felajánlását várták a jelentkezőktől, ahova börtönt építhetne az állam.

A lehetőség iránt igen jelentős volt az érdeklődés - nyilvánvalóan a reménybeli munkahelyek és az adóbevételek miatt -, országszerte negyven település pályázott, Baranya megyéből Komló mellett Pécs és Sellye.

A szaktárca közlése szerint az értékeléskor figyelembe vették a terület fekvését, méretét, beépíthetőségét, területi besorolását, közművekkel ellátottságát. Emellett speciális feltételek is szerepet játszottak a pályázatok elbírálásában, például a lakott területtől való távolság, a terület gyors megközelítését lehetővé tevő autópálya vagy főút közeli fekvése. Számított a személyi állomány és családtagjaik elhelyezésének biztosíthatósága, a felajánló közreműködése, hozzájárulása az objektum kialakításához, továbbá a térség közösségi közlekedésének fejlettsége. Figyelembe vették a döntésnél azt is, hogy van-e lehetőség a fogvatartottak több mint felének intézeten kívüli vagy a börtönbe betelepülő munkáltatására.

Mindezen szempontok alapján választották ki az öt várost, ahol a források függvényében, ütemezetten valósul meg, várhatóan 2017-től 2019-ig a börtönépítés, tehát legkorábban Komlón is két év múlva kezdődhetnek meg a munkálatok.

Szakértők szerint egy új börtön közvetlenül és közvetve kétszáz-kétszázötven munkahelyet jelenthet a nyertes települések számára.

A lelkesedés mindazonáltal főképp az érintett telkek közelében lakók körében nem volt mindenütt egyöntetű. Komlón - ahol Mecsekfalu és Körtvélyes között, egy öthektáros területen kap majd helyet a büntetés-végrehajtási intézet - tiltakozó megmozdulást is tartottak korábban, sőt, helyi népszavazást is kezdeményeztek, az azonban elegendő aláírás hiányában kudarcba fulladt.

Hoppál Péter, Komló országgyűlési képviselője a belügyminisztériumi döntés bejelentése után elmondta: „A Magyar Országgyűlés döntése értelmében, 2013-tól az új, szigorú büntető törvénykönyv hatásaként többen kaptak szabadságvesztés büntetést, mint korábban, amelynek következményeként nem csupán a társadalom védettsége nőtt, de olyan infrastrukturális beruházások is szükségessé váltak, mint az új büntetés-végrehajtási intézetek kialakítása.

- Nagy öröm számomra, hogy a Magyar Kormányzat újra elismerte a komlóiak kemény munkáját, összefogását, és a korábbi szocialista kormány adósságának 2013-as kifizetéséhez hasonlóan határozott támogatásáról biztosította a helyieket. Az új beruházással nemcsak Komló, de Pécs és egész Baranya is nyer."

Polics József polgármester hangsúlyozta: a néhány éven belül elkészülő beruházás a hasonló méretű létesítmények tapasztalatai alapján több száz új munkahelyet hoz létre a városban. „Komló városa a rendszerváltás óta, főleg a bánya bezárása okán, csak veszített. Elhibázott döntések, rossz infrastruktúra és negatív közvélemény jellemezte. 2010 óta azonban Komló újra a fejlődés útjára állt, új utakat építettünk, megújulnak közintézményeink és kormányzati támogatással, az utóbbi másfél évtized legnagyobb beruházása keretében 200-250 új munkahely érkezik a városba. Ezzel az építkezéssel pedig nemcsak a város, de a környező települések is nyernek - hosszú idő után ismét a győztesek közé kerültünk" - nyilatkozta a polgármester.

Képünk illusztráció.

M. B.