Elázott a pince: kártérítést fizet az önkormányzat, építik a vízelvezetőt

2014. november 23. vasárnap 21:13

Elázott a pince: kártérítést fizet az önkormányzat, építik a vízelvezetőt

Peren kívüli egyezséget kötött egy Középdeindol-hegyhát utcai lakossal a pécsi önkormányzat. A lakó pincéjét megrongálta a csapadékvíz - a területen nincs vízelvezető-rendszer, de most azt is megépítik.

Jóváhagyta a pécsi önkormányzat egy Középdeindol-hegyhát utcai lakos kártérítési követelését, akinek a pincéjét eláztatta a befolyó csapadékvíz. Az érintett utcában nincs vízelvezető-rendszer, ezért a magasabban fekvő részekről lefolyó eső és hólé a kárt szenvedett ingatlan előtt gyűlik össze. A folyamatos beázás miatt az épület pinceszintjén a falak vizesedni kezdtek, a vakolat felpúposodott és részben le is hámlott.

A tulajdonos helyreállításra vonatkozóan ajánlatot kért egy cégtől, a vállalkozás 76266 forintért vállalta el a munkát. Ezt az összeget fizeti ki most az önkormányzat, mivel úgy látják, a peren kívüli egyezség megkötése előnyösebb, olcsóbb, mintha bíróságra kerülne az ügy. Az indoklás szerint ugyanis biztosan elbukná a város a pert, másrészt a végösszeg a perköltség és a kamatok miatt magasabb lenne, mintha önszántukból fizetnének.

Bár a fizetendő összeg az önkormányzat számára bagatell, azért, hogy elkerüljék a hasonló buktákat, már elkészítették a terület csapadékvíz-elvezetésének tervét. Amint ráteszik a létesítési engedélyre a pecsétet, a kivitelezéshez is hozzáfognak.

Miután Pécsett nemcsak a szóban forgó utcában, hanem egy sor továbbiban is megoldatlan a víz elvezetése, s emiatt nyilván másoknak is kára keletkezhet, felmerül a kérdés, érdemes-e peren kívüli egyezség ajánlatával felkeresni az önkormányzatot a hasonló esetekben.

Egy kört talán lehet futni, de arra felesleges számítani, hogy minden igényt automatikusan jóváhagynának.

- Az ilyen típusú ügyek többsége peres eljárás keretében bonyolódik, egyáltalán nem jellemző a peren kívüli megegyezés - válaszolta a Pécsi Újság. hu megkeresésére Magay Miklós csoportvezető. - Peren kívüli megállapodást csak akkor lehet kötni, ha nem vitatható, vagy nem nagyon érdemes vitatni, hogy a károkozás egyértelműen az önkormányzatnak felróható ok miatt történt. Ha nagy biztonsággal kijelenthető, hogy egy esetleges perben elmarasztalnák az önkormányzat, akkor célszerű ezt megelőzve peren kívül megegyeznünk - tette hozzá.

P. P. - P. Zs. - Fotó: Dittrich Éva