Egyszerűbbé válik az ügyintézés a kormányhivatalban

2015. március 30. hétfő 17:22

Dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott sajtóközleménye a kormányhivatal átszervezéséről.

"Átláthatóbb hivatali szerkezetben, az egységes ügyintézés megvalósításával folytatják munkájukat a kormányhivatalok 2015. április 1-től. Az átszervezés kiterjed a kormányhivatali struktúra egészére, így a megyei hivatalokra, szakigazgatási szervekre és a járási hivatalokra is. Célja az egységes kormányhivatali rendszer megteremtése, vagyis az eddig ágazatonként elkülönülő, megyei és járási szinten működő, önálló feladat- és hatáskörrel rendelkező szakigazgatási szervek, valamint a funkcionális feladatokat ellátó törzshivatal összefogott, ellenőrzött, eredményesebb és költségtakarékosabb területi működtetése.

Az átalakulással folytatódik a 2011-ben megkezdett integráció, amelynek során a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőség, valamint a bányakapitányság kerül a kormányhivatalba, továbbá új hatáskörök, mint a Magyar Államkincstár családtámogatási és lakáscélú állami támogatásokkal kapcsolatos feladatai, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi hivatalaitól a baleseti megtérítéssel és a keresőképesség vizsgálatával kapcsolatos eljárások érkeznek. A reform már működő eleme, hogy márciustól az önkormányzatok helyett a járási hivatalok állapítják meg és folyósítják az aktív korúak szociális ellátásait.

A Baranya Megyei Kormányhivatal eddig 25 önálló szervezeti egységgel és 10 járási hivatallal működött, az átszervezéssel ez 15 szervezetre és a 10 járási hivatalra csökken. Az átalakítás az alapfeladatokat nem érinti, az ügyintézés korszerűbbé, hatékonyabbá, költségtakarékossabbá és gyorsabbá válik. Az új feladatok elvégzésére készen állunk.

A Baranya Megyei Kormányhivatal 2015. április 1-től a következő szervezeti struktúrában látja feladatait: Kormánymegbízotti Kabinet; Védelmi Bizottság Titkársága; Belső Ellenőrzési Osztály; Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály; Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály; Népegészségügyi Főosztály; Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály; Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály; Foglalkoztatási Főosztály; Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály; Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály; Földhivatali Főosztály; Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály; Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztály; Jogi és Koordinációs Főosztály.

Pécs, 2015. március 30. 
Dr. Horváth Zoltán
kormánymegbízott"