Egyszer már megvádolták, de tovább folytatta a csalásokat, most lecsukták

2017. március 08. szerda 09:11

Egyszer már megvádolták, de tovább folytatta a csalásokat, most lecsukták

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség csalás bűntette miatt ismét vádat emelt azzal a nővel szemben, akit már korábban is megvádolt azzal, hogy EU-s támogatás ígéretével csalt ki pénzt. 

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség már az elmúlt évben vádat emelt egy pécsi nővel szemben, aki mintegy száz embert csapott be EU-s támogatás ígéretével. A pécsi nő korábban egy hitelközvetítő irodán keresztül pénzügyi szolgáltatásokat nyújtott, azonban 2013. évben elhatározta, hogy a valós szolgáltatás mellett az ügyfeleknek valótlan, ténylegesen nem létező pályázati lehetőségeket is kínál. A nő az ügyfeleket úgy tájékoztatta, hogy kedvező kamatozású, könnyített hitelbírálatú vállalkozásfejlesztési hitelről van tudomása, melyek az Európai Unió által biztosított támogatásokból származnak.

A vádlott a pénzügyi lehetőséget úgy adta elő a sértetteknek, hogy arra csak úgy lehet pályázni, illetőleg úgy lehet hitelt igényelni, ha a pályázat meghirdetése előtt rendelkezésre bocsájtják a pályázati anyagot, illetve ügyintézésre, illetékre 200 ezer forintot. 2013. áprilisa és 2014. decembere között mintegy száz személyt tévesztett meg a hitellehetőség ígéretével.

Ezt követően a nő tovább folytatta ezen tevékenységét. 2014-ben kapcsolatba került egy gazdasági társasággal, melyről tudomást szerzett, hogy jelentős anyagi forrásokkal rendelkezik. Ekkor elhatározta, hogy ezt a gazdasági társaságot is tévedésbe ejti, mellyel rendszeres pénzösszegeket csal ki a társaságtól.

A vádlott magáról azt a látszatot keltette, hogy kiterjedt pénzintézeti kapcsolatrendszerrel, a pályázatírásban, pályázatfigyelésben nagy tapasztalattal rendelkezik. A vádlott elhitette a gazdasági társaság vezetőivel, hogy vissza nem térítendő, az Európai Unió által biztosított pályázatból mintegy 300 millió forint összegben tud támogatást szerezni a cégnek.

Ezen pályázatok lebonyolítására különböző pénzösszegeket kért, mely pénzösszegek kérésekor rendszeresen hivatkozott minisztériumi tisztségviselőkre, banki alkalmazottakra, akikkel kapcsolatban áll. A látszat fenntartása és megerősítése céljából a vádlott az ismeretségi köréből több személyt megkért arra, hogy telefonon mint tisztségviselők, illetve banki alkalmazottak tartsák a kapcsolatot a cégvezetőkkel.

A vádlott 2014. és 2015. évben a gazdasági társaságtól összesen közel 25 millió forintot vett át, mely kár nem térült meg. A vádlott cselekménye üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettének a megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés. A nő azonban ezt követően is tovább folytatta a csalást, mely miatt újabb büntetőeljárások indultak vele szemben, amely során előzetes letartóztatásba került.

Forrás: Pécsi Járási Ügyészség