Egymilliárdba kerül Pécsnek a ledes közvilágítás, de állítják, megtérül

2014. szeptember 04. csütörtök 14:55

Egymilliárdba kerül Pécsnek a ledes közvilágítás, de állítják, megtérül

Várhatóan még az idén lecserélik az elavult, energia- és pénzfaló pécsi lámpatestek egyharmadát új, korszerű LED-fényforrásokra. A beruházás csaknem egymilliárd forintba kerül, amit hitelből valósítanak meg. A közbeszerzési eljárások már a célegyenesnél tartanak.  

A nyári szünet előtti utolsó ülésén döntött úgy a pécsi közgyűlés, hogy belevágnak a város elavult közvilágítási rendszerének korszerűsítésébe. A lámpatestek közül a leginkább elavultakat cserélik új, korszerű ledes fényforrásokra. Ez az összes utcai lámpa egyharmadát jelenti, mintegy hétezer darabról van szó. 

A beruházás előzetesen becsült költsége kilencszázmillió forint. A képviselők arról is határoztak, hogy a kiadást hitelből fedezi a pécsi önkormányzat, így a kivitelező kiválasztását célzó mellett a hitelező megtalálása érdekében is közbeszerzési eljárást indítottak.

- A kivitelezésre vonatkozó pályázat esetében akkor hirdethetünk eredményt, ha a hitel közbeszerzése sikeres lesz - nyilatkozta a Pécsi Újság. hu-nak Csizi Péter, Pécs alpolgármestere. Mindkettőre két-két ajánlat érkezett, a bírálat folyamatban van. 
Terveink szerint a kivitelezésre még idén, az utolsó negyedévben sor kerül sor - tette hozzá.

Szinte el sem tudnak romlani

A ledes közvilágítás üzemeltetése sokkal olcsóbb a hagyományosnál, fényereje nagyobb, és szabályozható is. Előnyei közé tartozik, hogy míg hatezer üzemóra alatt a hagyományos izzókkal működő berendezések tíz százaléka igényel javítást, addig a ledes eszközök meghibásodási aránya egy százalék.

Csizi Péter elmondta azt is, a munka maga két hónapot vesz igénybe, de azt megelőzően a terveket is el kell készítenie a nyertes ajánlattevőnek, valamint a szükséges engedélyeket is be kell szereznie.

Az új lámpatestekből a város minden részébe kerülnek majd, a főutak mellé és a kisebb forgalmú utcákba egyaránt.

- A fejlesztés eredményeként évente mintegy százharminc millió forintot takaríthat meg a város, így a befektetés nem egészen kilenc év alatt megtérül - mondta Csizi Péter.

P. P. - P. Zs. - Fotó: Dittrich Éva