Egymást üti a pécsi MSZP és a Fidesz a Megyeri téri beruházás miatt

2009. június 17. szerda 15:41

Gyors egymásutánban két sajtóközleményt is eljuttattak szerkesztőségünkhöz a politikai szervezetek, mindkettő a Megyeri téri beruházással kapcsolatos. A két kommünikét egymás alatt, változtatás nélkül, szó szerint közöljük.

"A FIDESZ ÁLTAL ELHERDÁLT MEGYERI TÉRI TELEK IGAZ TÖRTÉNETE
ami a sajtóból kimaradt...

A közvélemény méltán kíváncsi mi történt a Megyeri téri telek körül. Sok információ ismertté vált és sokat elhallgattak. A jelenlegi városvezetés vizsgálatot sürget és tájékoztatni kívánja a pécsieket. Nem szükséges vizsgálóbizottság, nem szükséges közbeszerzés nélkül külső „átvilágítókat" közpénzen alkalmazni, íme a puszta igazság, amely nyilvános, közérdekű adatok birtokában könnyen feltárható.

1.) Az Önkormányzat 1993. december 23-án adásvételi szerződést kötött az 1993. november 11-én!!! 1 millió Ft. törzstőkével alapított IMMO Tervező, Kivitelező és Üzemeltető Kft-vel. A Kft. tulajdonosai: ED. AST Ges. m. g. h., valamint Erb József magánszemély. A szerződést Dr. Mikes Éva alpolgármester(Fidesz), valamint Siegfried Weintgarner és Erb József ügyvezetők írták alá. Három ingatlant adtak el, az 1/13 hrsz-ú magasházat, az 1/16 hrsz-ú közterületből 1200 m2-t, amely a magasház környéke, úszótelek, ezen kívül az inkriminált 3493/13. hrsz-ú megyei téri telket, amely ekkor még ugyancsak közterület, közpark volt. A Megyeri téri telek eladásának indoka a magasház projekthez szükséges parkolók biztosítása. A vételár a szerződés szerint A MAGASHÁZ TEKINTETÉBEN 0 FT., a magasház telke és környéke 11.383.000.- Ft., a Megyeri téri telek 20.617.000.- Ft. A vételárat nem kellett kifizetni, azt teljes egészében (a Megyeri tér ellenértékét is, azaz összesen 32.000.000.-Ft.) 2/25-öd tulajdoni illetőségben határozták meg a Magasház épületrészeként két szint kizárólagos önkormányzati tulajdonba adásával. A vevő összes kötelezettségének biztosítékaként ennek a 2/25-öd résznek a visszavásárlási jogát kötötték ki a felek. A Megyei tér elherdálása itt kezdődött, mert a szerződés 3. pontja szerint:

„A PARKOLÓHÁZ MEGÉPÍTÉSÉHEZ SZÜKSÉGES INGATLANON AZ IMMO VISSZAVÁSÁRLÁSI JOGOT NEM BIZTOSÍT".

A szerződés 18. pontja előrejelzi, hogy a területre vonatkozó rendezési terv módosítását követően kialakuló pontos adatok ismeretében a szerződést módosítják.

2.) A Megyeri tér 1993-as rendezési terve az ingatlant zöldterületként határozza meg. Az önkormányzat 1994. évi 4. sz. rendelete, amely 1994. február 1.-én került kihirdetésre, már „ÜZLETHÁZ 3500 M2, PARKOLÓ 200 DB" megnevezést alkalmazta. NEM IGAZ, HOGY A TELEK CSAK PARKOLÓ LETT VOLNA, ARRA MÁR EREDETILEG, A VÁROSVEZETŐK TUDTÁVAL ÜZLETHÁZAT IS TERVEZETEK. Ezt szentesítette a rendelet.

3.) 1994. február 24-én az adásvételi szerződés kiegészítésre kerül, amelyet ugyanazon felek kötötték és ugyanazok írtak alá. Ebben a három ingatlan már kettő, a rendezési terv elfogadása után az 1/13. hrsz-ú magasház és a korábbi közterületből lealakított 3493/14. hrsz-ú ÉPÍTÉSI TELEK. Ennek a szerződésnek a 3.) pontja kimondja: „AZ IMMO KFT. 3493/14. HRSZ-Ú ÉPÍTÉSI TELKEN VISSZAVÁSÁRLÁSI JOGOT NEM BIZTOSÍT." A VÉTELÁR SEMMIT NEM VÁLTOZOTT, HOLOTT ITT MÁR NEM LE NEM ALAKÍTOTT KÖZTERÜLET VÁSÁRLÁSRÓL VOLT SZÓ, HANEM ÜZLETHÁZ ÉS PARKOLÓHÁZ ÉPÍTÉSÉRE ALKALMAS ÉPÍTÉSI TELEKRŐL. A rendezési tervet 1995-ben újra módosította az önkormányzat, amely engedi, hogy a „PARKOLÓ-ÜZLETHÁZ" alá 2 szintben kerülhet elhelyezésre a parkoló.

4.) Az IMMO Kft. az adásvételi szerződésben vállalt kötelezettségét, azaz a Magasház projekt megvalósítását nem teljesítette. Ebben közrejátszott az is, hogy a lakók már akkor sem akartak üzletházat a Megyeri téren. Az ingatlan tulajdoni lapja alapján megállapítható, hogy a telket az IMMO Kft., miután letett beruházási szándékáról, 1997. szeptember 1-vel értékesített egy magánszemélynek.

EZT CSAK AZÉRT TEHETTE MEG, MERT SEMMILYEN BIZTOSÍTÉKOT NEM KÖTÖTT KI A FIDESZES VÁROSVEZETÉS!!!

Erb József a cégnyilvántartás szerint 1997. július 1-től valóban nem ügyvezetője a cégnek, azonban 2000. augusztus 28-ig tulajdonosként szerepel. Ez azt jelenti, hogy ERB JÓZSEFNEK AZ ÜGYLETRŐL -LEGKÉSŐBB A CÉG MÉRLEGÉNEK ELFOGADÁSAKOR - TUDNIA KELLETT!!!

5.) Az Önkormányzat 1998-ban pert indított és 2001-ben a Magasház visszakerült a város tulajdonába. A Megyeri téri telek nem, mert a harmadik személlyel kötött szerződés érvényességét nem érintette az, hogy a Magasház-projekt nem valósült meg, EGYÉB BIZTOSÍTÉK PEDIG NEM VOLT. A bírósági ítélet szerint a Megyeri téri telek eredeti vételárát és a kamatokat kellett az Önkormányzat részére megfizetni 35 millió Ft. értékben, 21 millió Ft-ot pedig a Magasház használati díjaként és annak kamataiként.

6.) 2004. áprilisában nyújtottak be a tulajdonosok (egy cég is tulajdonos lett) elvi építési engedély iránti kérelmet, amelyet a bólyi jegyző bírált és fogadott el. Ezt az Önkormányzat megtámadta, de hiába a pécsi Tervtanács ellenkező véleménye, a Baranya Megyei Közigazgatási Hivatal közbelépése, sajnos a hosszas bírósági pereskedés után (2008. novemberben zárult le) az építési engedélyt a bólyi hatóság idén kiadhatta. 1994. február 24-től parkoló és üzletház besorolású az ingatlan, 2004. január 1- 2004. december 15-ig az építési törvény és az OTÉK hatálya alá tartozik, 2004. december 15-től hatályos Pécsi Építési Szabályzat szerint parkolólemez, zöld tetővel.

7.) Az ingatlan 2008. október 15-én újra gazdát cserél. 2009. nyarán megkezdik a beruházást.

A jelenlegi városvezetés, akik közül a jelenlegi polgármester akkor alpolgármester, 1994 ősze után polgármester volt - és hozzájárult a telek magánkézre juttatásában - tárgyalásokat folytat a tulajdonosokkal arról, hogy 4-500 millió Ft-ért az önkormányzat cseretelket ajánl fel.....

A MEGYERI TÉRI TELEK TÖRTÉNETE KÍSÉRTETIESEN HASONLÍT AHHOZ A FŐVÁROSI ESETHEZ, AMELY A KÖZELMÚLTBAN LETARTÓZTATÁSOKKAL VÉGZŐDÖTT - KÖZBENSŐ CÉGEK BEVONÁSÁVAL POLITIKUSOK JELENTŐS HASZONRA TETTEK SZERT INGATLANOK ÉRTÉKESÍTÉSÉVEL.

ESETÜNKBEN A FIDESZ ÁLTAL 20 MILLIÓÉRT ÉRTÉKESÍTETT TELEK MAI ÁRON SAJÁT BEVALLÁSUK SZERINT 400-500 MILLIÓ FT-OT ÉR!

ÚGY LÁTSZIK, A FIDESZ SZLOGENJE, „HOGY A PÉCSIEK NYERJENEK." INKÁBB ÚGY IGAZ: „HOGY A FIDESZES KÉPVISELŐK GAZDAGODJANAK!"

KÉRDÉSEK:

MIÉRT NEM KÉRT BIZTOSÍTÉKOT A FIDESZ A MEGYERI TÉRI TELEKRE IS?

MIÉRT VOLT FONTOS ERB JÓZSEFNEK MÁR AZ ÜGYLET MEGKÖTÉSEKOR KÜLÖN KIKÖTNI, HOGY A MEGYERI TÉRI TELEK MEGSZERZÉSE FÜGGETLEN A MAGASHÁZ PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSÁTÓL?

MENNYIÉRT ÉRTÉKESÍTETTE TOVÁBB 1997-BEN AZ INGATLANT AZ IMMO KFT.?

VETT-E FEL OSZTALÉKOT ÉS HA IGEN,MENNYIT ERB JÓZSEF A FIDESZ-KDNP JELENLEGI KÉPVISELŐJE 1998-BAN A TELEK ELADÁSÁT KÖVETŐ ÉVBEN?

MIÉRT HAZUDTA ERB JÓZSEF A FIDESZ-KDNP KÉPVISELŐJE, HOGY 1997-TŐL NEM TUDOTT AZ ÜGYRŐL, AMIKOR 2000. AUGUSZTUS 28-IG TULAJDONOS VOLT?

KÍVÁNCSIAN VÁRJUK A VÁLASZOKAT!

Dr. Tóth Bertalan, az MSZP pécsi elnöke"


A FIDESZ VÁLASZA:

"Reagálás az MSZP Megyeri térrel kapcsolatos sajtótájékoztatójára

Hová tűnt 244 millió forint?

A szocialisták megint trükköznek: mindig azt mondják el, amit ők maguk csináltak, vagy csinálni akartak, majd azzal megvádolják ellenfeleiket.

Láthatóan temérdek probléma kerül elő az elmúlt évekből, amikor az MSZP vezette a várost, ezért el akarják terelni a figyelmet a buszeladásokról, a gyanús ingatlan-ügyletekről, a veszteséges városi cégek vezetőinek kifizetett 100 százalékos prémiumokról, és egyszerűen megvádolják a Fideszt. Az MSZP csak vádaskodni tud!

Pedig a helyzet világos: arra a kérdésre kell csupán válaszolniuk, hogy hová tűnt el 2004-ben 244 millió forint?

A Magasházért ugyanis 56 millió forintot kapott a város, amikor a bíróság úgy döntött, újra Pécsé az épület. A Megyeri térre azonban nemet mondtak az MSZP-ben, arra nem tartottak igényt.

A telek értéke ma 300 millió forint. 56 millióért lemondtak 300 millió forintról? A kettő különbsége nyilván nem vált köddé, tehát valaki nagyot nyert rajta! Az a kérdés, hogy ki nyert az ügyleten?

Ki vagy kik nyertek a pécsiek helyett?

Az a kérdés, hogy miért nem élt a szocialista városvezetés a lehetőséggel 2004-ben? Pontosan tudták akkor is, hogy ez egy értékes telek, a városnak a magasház projekt megvalósításához szüksége lehet a Megyeri téri területre.

Az a kérdés, hogy amikor megtehették volna, miért nem rendeltek el változtatási tilalmat, amivel megakadályozhatták volna a park beépítését?

Az a kérdés, hogy amikor Tóth Bertalan a spanyol befektetőkkel tárgyalt és adott el 5 milliárd forintért városi ingatlanokat - köztük a Magasházat, akkor miért „felejtkezett el" a Megyeri térről?

Túl sok a gyanú, túl sok a "véletlen" ebben az ügyben.

Válaszoljanak tehát. Örülünk, hogy Tóth Bertalan vállalta magára ezt a témát, hiszen volt városvezetőként és az MSZP elnökeként, abban a helyzetben van, hogy valamennyi szocialista képviselőt és párttagot, aki érintett lehet ebben az ügyben, megszólíthatja.

Kérjük, tegye ezt meg. Válaszolja meg, hová tűntet el a 244 millió forint? Válaszolja meg, miért mondtak le, vagy éppen „felejtkeztek meg" a Megyeri térről és a környék lakóiról?

Nagy Csaba
Pécs alpolgármestere
Pécs, 2009-06-17"

Forrás: MSZP, Fidesz