Egymással versengenek a virágárusok és a boltok a vásárlók kegyeiért Mindenszentek előtt

2016. október 26. szerda 12:45

Egymással versengenek a virágárusok és a boltok a vásárlók kegyeiért Mindenszentek előtt

Roskadoznak a Siklósi úti temető melletti virágárusbódék a koszorúktól és a díszektől, de a boltok is készülnek az ünnepre. Hosszan égő gyertyákat, LED-es mécseseket, fekete műrózsákat is kínálnak, némelyiket elenyésző áron, de akár több ezret is költhetünk rájuk.

Van valami bizarr abban, hogy még az év legkevésbé szívderítő, legszomorúbb ünnepéből is pénzt lehet csinálni. Hiszen a Mindenszenteket és a Halottak napját is egy hosszú vásárlási időszak előzi meg, s bizony nincs olyan ember, aki legalább egy gyertyáért vagy egy szál virágért ne nyúlna a zsebébe. Pontosan ezt igyekeznek kihasználni a kis- és nagy boltok, a hipermarketek, de leginkább a virágárusok a temetők környékén.

Lássuk, mennyibe is kerül, ha minden Mindenszentekhez és Halottak napjához kapcsolódó tárgyat be szeretnénk szerezni november elsejéig.

Az emlékezés ünnepén természetesen a gyertyákból kínálják a legtöbb fajtát. Ha megelégszünk egy egyszerű, fehér teamécsessel, egy százasból is kijöhetünk, akkor is, ha nem csak egy darabot viszünk haza. Álló gyertyát viszont már nem sok helyen adnak egyesével, de ötös, tízes vagy húszas csomagban sem vészes az ára, persze csak akkor, ha nem a legcifrább kinézetű és illatú fajtákból választunk.

A temetőkben viszont egyértelműen az üvegmécsesek viszik a pálmát. Ezekből annyi féle van, hogy tényleg csak az ízlésünk és a pénztárcánk szabhat határt a választásban. A piros üveges, aranyfedeles 150-200 forintért kapható, az enyhén formásabb átlátszó üveges is csak maximum egy százassal drágább. A temetői paraffin mécsesekből több pénzt kaszálhatnak az árusok, ezek ugyanis sokkal mutatósabbak, így drágábbak is. Az ötszáz forintos daraboktól a háromezres szuper nagy és szuper díszes darabokig rendkívül nagy a választék. A gyémánt és a "jósgömb"alakútól az angyalkákkal díszítetteken át az aranyozott lámpásokig bármelyiket megtalálhatjuk a különböző bódéknál.

Kettő az egyben

A virágkötők igyekeznek az árat azzal is felvinni, hogy kombinálják a mécseseket a koszorúkkal, így bár a "2 in 1" elv alapján mindkettőt kipipálhatjuk egy vásárlással, de valószínűleg többet fizetünk, mintha külön-külön vennénk meg őket. Az viszont tény, hogy a fantázia nem szab határt, nagyon ízléses darabokat készítenek, kérdés, hogy az elhunyt szeretteinknek egy szolid vagy egy minden temetőbe járni szemét gyönyörködtető koszorúval szeretnénk kedveskedni. 

S persze a virágárusok is tudnak csodaszép összeállítású csokrokat készíteni, ezek árát ezres nagyságban érdemes számolni, attól függ, hányféle növényt és díszelemeket szeretnénk. A vágott virág nyilván olcsóbb, egy-egy szálért 350-750 forintot kell fizetnünk. A művirágok is hasonló árban vannak, ezeknek viszont az az előnye, hogy akár ritka, vagy nem szezonális növények másaihoz is hozzájuthatunk. Ilyen például az erre az ünnepre nagyon elegáns fekete rózsa. A legborsosabb áron a koszorúkat kínálják, melyekből szinte bármilyen méretben, bármilyen szín- és téma-összeállításban vásárolhatunk.

A fentiekhez képest a kis üzletekben és a hipermarketekben igyekeznek minél többet egy csomagban, akcióban eladni. Kis fehér mécseseket ötvenes, olajmécseseket általában ötös kiszerelésben lehet venni 500-700 forint közötti áron. A temetői paraffin mécsesek mérettől és díszítéstől függően 200 forinttól 1500 forintig kaphatóak. Néhány éve nagy divat lett LED-es mécsest a sírra helyezni, hiszen ezek nem alszanak el egy kis széltől vagy esőtől, ráadásul különböző színben képesek világítani. Ezeknek darabjai néhány száz forintosak, csomagban valamivel olcsóbban juthatunk hozzájuk.

A boltokban nem találunk csicsás csokrokat, viszont ezeknek az ára jóval barátibb, mint a virágos bódéknál, 700-1000 forintért már lehet kapni. Hipermarketekben a cserepes virágokat is szeretik kínálgatni ugyancsak pár száz forintos áron, egyes helyeken viszont cserépedénybe helyezett sírkoszorúkat is vásárolhatunk nagyjából 1500-2000 forintért.

Általános jelenség, hogy mind a virágárusok, mind a hipermarketek nem csak a közelgő Mindenszentekre és Halottak napjára, de az egy nappal korábban tartott Halloweenre, sőt már a Mikulásra és a karácsonyra is készülnek.

Képünkön: a Siklósi úti temető bejáratánál is hatalmas a választék. 

Kiss Alexandra - Fotó: Dittrich Éva