Egyetemvárosban viszik az albérletet, máshol nem ilyen jó a helyzet

2014. augusztus 01. péntek 19:54

Egyetemvárosban viszik az albérletet, máshol nem ilyen jó a helyzet

Aligha nevezhető tuti biznisznek manapság az albérletkiadás Pécsett. Az elmúlt években jelentősen csökkent a városban tanuló egyetemisták száma, akárcsak a pénztárcájuk vastagsága. Az ingatlankereskedő szerint a kollégiumok színvonalának emelkedése is érezhető. Nagyjából havi ötvenezerért kínálják az egyszobás lakásokat, de a külföldiek akár 200 ezret is megadnak egy albérletért.

Ahogy az lenni szokott, a napokban nyilvánosságra hozott felsőoktatási felvételi pontok kihirdetése után megindult az egyetemisták rohama az albérletek után.

- Jelentősen megugrott a forgalom a héten, elsősorban az olcsóbb albérletek iránt érdeklődtek - összegezte az elmúlt időszak tapasztalatát Trautmann Gizella, az Otthon Centrum pécsi irodavezetője. - Ugyanakkor - tette hozzá - a nagyobb alapterületű ingatlanok is gazdára találnak Pécsett, hiszen egyre többen költöznek össze, a költségtakarékosság jegyében gyakori, hogy egy szobában két-három diák is berendezkedik.

Mostanság nagyjából ötvenezer forintért lehet egyszobás lakást bérelni a városban, a másfeles ingatlanért 55-67 ezer forint közötti összeget kérnek havonta. Nem mindegy azonban, hogy Pécs melyik részén

- Egyetemvárosban jóval nagyobb a kereslet, mint ahány kiadó ingatlan van. A belvárosban és Uránvárosban is viszonylag könnyen találni bérlőt, ám Kertvárosban vagy a keleti városrészben egészen más a helyzet- mondja Trautmann Gizella.

A kevésbé népszerű városrészekben a tulajdonosok nem tudnak mást tenni, mint hogy jelentősen olcsóbban kínálják a lakásokat, így Kertvárosban például tíz-tizenöt százalékkal kevesebbért is bérleményhez lehet jutni, mint Egyetemvárosban.

Az ingatlanpiaci szakember szerint érezhető, hogy lényegesen kevesebb az egyetemista, mint öt-tíz évvel ezelőtt, a kollégiumi ellátás színvonala pedig jelentősen nőtt. Éppen ezért a lakástulajdonosoknak az elmúlt esztendőkben nem volt más választásuk, mint hogy csökkentsék a bérleti díjat, különben nem tudták volna kiadni a lakásukat.

Simor Hajnalka, a Student Housing ügyvezetője munkatársunk érdeklődésére azt mondta, ugyan a leendő magyar felsőoktatási hallgatók valóban a napokban kezdtek el aktívabbak érdeklődni az albérletek iránt, ám a külföldiek már május óta keresik az ingatlanokat. A más országból érkezők többsége tehetősebb magyar társainál, így ők nagyobb összeget tudnak áldozni a lakhatásra.

- A külföldiek általában hatvan és kétszázezer forint közötti havi összegért bérelhető lakást keresnek. Az afrikaiakat elsősorban az olcsóbb lakások érdeklik, de a japánok és a nyugat-európaiak többsége a 150 ezer körüli havi összegért kínált albérletet is megengedhetik maguknak - fogalmazott Simor Hajnalka.

Az ingatlanos cég vezetője hozzátette, a külföldiek általában kétszobás lakásokat keresnek, az összeköltözés pedig kevésbé jellemző náluk, hiszen általában nem ismerik egymást a hallgatók.

Palotás P.