Egyetemi vesztegetés: feljelentést tett Imhof Gábor, a per elsőrendű vádlottja

2015. szeptember 24. csütörtök 18:52

Egyetemi vesztegetés: feljelentést tett Imhof Gábor, a per elsőrendű vádlottja

Miközben a Győri Törvényszéken továbbra is zajlik a pécsi egyetemi vesztegetésként elhíresült per tárgyalása, a napokban az ügy elsőrendű vádlottja, Imhof Gábor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) volt gazdasági főigazgatója feljelentést tett az ügyészségen azok ellen, akik 2010 július elsejét követően irányították az egyetemet. 

A váratlannak tetsző lépésről a feljelentő, Imhof Gábor tájékoztatta lapunkat. Érvelése szerint két olyan ügyet érint a beadványa, amelyek miatt ő a vádlottak padjára került.

- Lényegében arról van szó, hogyha ezekben az ügyészség vádbeli álláspontja helytálló, akkor azok, akik vezették 2010 után az egyetemet - köztük a rektor, az új gazdasági főigazgató és a jogi igazgató - követtek el jogsértést, ha pedig nem, akkor én sem - fogalmazott Imhof Gábor.

- Az első vádpont szerint 12 egyetemi dolgozó, köztük én, úgy kötöttünk megbízási szerződést egy céggel, hogy az folyamatosan túlszámlázott, és ezzel kárt okoztunk az egyetemnek. Az nem zavarta az ügyészséget, hogy az egyetem saját, belső ellenőrzési szervezete lefolytatott egy öt hónapig tartó belső vizsgálatot, és a megállapításai szerint a szerződések indokoltak, szükségesek és ár-érték arányosak voltak. Aztán, miután letartóztattak, az új gazdasági főigazgató megrendelt egy újabb vizsgálatot, igaz, az csak egy hétig tartott, de pont az ellenkezőjét állapította meg, mint a belső ellenőrzés.

Elölről kezdték

A büntetőeljárás bírósági szakasza 2012-ben indult Győrött - azért ott, mert a Pécsi, a Kaposvári és a Zalaegerszegi Törvényszék is elfogultságot jelentett be -, s jelenleg is tart, pontosabban elölről kezdték, mivel több ügyvédei is kizártak az eljárásból menet közben. Ítélet a közeli jövőben biztosan nem várható, az eljárás akár még évekig elhúzódhat.

- A tárgyalás során azonban előkerült egy irat, amit az egyik tanú csatolt be. Ebből kiderült, hogy annak a cégnek a számláit, amelyikkel állítólag bűnszervezetben kárt okozva szerződtünk, nem fizették ki teljes egészében. És itt jön a csavar - folytatta Imhof. - Miután lezárták a nyomozást, azaz 2012 január után a PTE vezetői - azaz az ügy sértettjének képviselői - kifizették a számlát. Álláspontom szerint, ha a szerződés tényleg valótlan tartalmú, ahogy a vád állítja, akkor az alapján a nyomozás lezárása után kifizetett összeggel az egyetem vezetői kárt okoztak a PTE-nek. Ha pedig nem, s a kifizetés jogos volt, akkor nem értem, miért ülök másokkal együtt a vádlottak padján.

- A beadványom másik része a negyedik vádponthoz kapcsolódik. Annak idején a „Science please", teljes egészében pályázati forrásból finanszírozott projekt keretében vállalta az egyetem az összes létesítményének összekötését széles sávú optikai gerinchálózattal. Ezzel összefüggésben azzal vádolnak, hogy ez nem történt meg, és így 125 millió forint kárt okoztunk. Aztán kiderült, hogy megtörtént, hiszen a mai napig a fél város ezt használja. Később arra módosult a gyanú, hogy a beruházás ugyan elkészült, de nem úgy, ahogy ezt a pályázatban vállaltuk, és ezért a becsatolt okiratok valótlanok, és ezzel megkárosítottuk a költségvetést. Aztán a tárgyalás alatt kiderült, amit persze én előtte is tudtam, hogy ezt a pályázatot az egyetem mai vezetői 2012 szeptemberében zárták le, ennek során nyilatkoztak, hogy a projekt célok maradéktalanul teljesültek, és a becsatolt iratok a valóságnak megfelelnek.

Így dönthetnek

Az ügyészség a hozzájuk érkező beadványok kapcsán három dolgot tehet: vagy elrendeli, vagy megtagadja a nyomozást, illetve kérheti a feljelentés kiegészítését. Erre tizenöt nap áll rendelkezésükre.

- Ennek kapcsán ugyanazok a kérdések, mint az előbbieknél: ha az általunk felhasznált okiratok valótlanok voltak, akkor hogyan zárhatta le ezt a projektet az egyetem vezetése 2012 őszén úgy hogy a projektcélok maradéktalanul megvalósultak, és a becsatolt iratok megfelelnek a valóságnak? Ha igaz, amit a vádirat állít, akkor azok tévesztették meg a költségvetést, és azok okoztak ezzel kárt, akik lezárták a projektet - tette hozzá Imhof Gábor.

A beadvánnyal kapcsolatban természetesen kerestük a PTE a vezetését, azonban azt a választ kaptuk, hogy nem kívánnak reagálni.

M. B. .- Fotó: Dittrich Éva