Egyedi munkaruhákat varrnak pécsi hajléktalanok - a Biokomnak is az ő kollekciójukból szállítanak

2016. április 27. szerda 15:43

Egyedi munkaruhákat varrnak pécsi hajléktalanok - a Biokomnak is az ő kollekciójukból szállítanak

Pécs példát szeretne mutatni a többi hazai településnek azzal, hogy a társadalom peremére szorult hajléktalanokat képessé teszi az értékteremtő munkavégzésre, ezt az állapotot pedig hosszú távon fent is tudja tartani. Minderről beszélt Páva Zsolt, Pécs polgármestere annak kapcsán, hogy a pécsi közfoglalkoztatási rendszerben minőségi munkaruhák előállításában vesznek részt fedél nélkül élők. 

Dr. Páva Zsolt elmondta, a közfoglalkoztatottak munkáját szervező Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft. évek óta igyekszik olyan értékteremtő tevékenységeket biztosítani az emberek számára, amelyek kiszakítják megszokott életükből, s visszavezetik őket a piaci alapokon szerveződő munka világába.

- Bár a köztudatban a mai napig tartja magát, hogy a közfoglalkoztatotti munka egyet jelent az ároktisztítással, utcasepréssel és gazolással, ezzel szemben Pécsett jó ideje rengeteg hasznos feladatban vesznek részt a programba bevont emberek. Bérlakásokat újítanak fel, nyilvános illemhelyeket építenek, óvodákat, bölcsődéket, iskolákat hoznak rendbe, irodai munkákban segítenek közfoglalkoztatottak, s nem túlzok, amikor azt állítom: szinte mindenki talál a képesítésének megfelelő feladatot a rendszerben - jelentette ki a polgármester.

Mint elmondta, a jól működő programot sikerült az elmúlt hónapokban több újdonsággal is megtölteni. Tavaly óta például több területen igyekeztek az alulképzett illetve teljesen képzetlen embereket is tudással felvértezni. A Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft. varrodájában magas szintű technikai-szakmai tudást igénylő gépeket használva, komoly értéket termelnek közfoglalkoztatottak, akik között már hajléktelen emberek is vannak.

Ők, jelenleg hatan, az országban egyedülálló módon egyedi munkaruha-kollekciót készítettek és megkezdték hét különböző fajta munkaruha gyártását néhány hónapja. Az egy évre tervezett ezer munkaruhából már elkészült 210. Az ország más részein hajléktalanok eddig csak egyszerűbb feladatokban, például palántanevelésben, kerti munkákban, rongyszőnyeg-gyártásban vettek részt.

A fejlődés látványos és szembetűnő a munkavállalók megjelenésében, ápoltságában és viselkedésében, egyben komoly segítséget is jelent számukra munka. Volt már két olyan eset, ahol tartósan hajléktalan munkavállalót saját tulajdonú lakáshoz segítettek, így ők a lakás fenntartásához szükséges díjakat a munkájuk béreként kapott összegből tudják finanszírozni.

Más munkavállalók szociális bérlakáshoz jutó kérelmének beadása megtörtént. Szociális bérlakások felújítása után, társaságunk ígéretet kapott indokolt esetek rendezésére.

A tervek között szerepel, hogy a munkaruhákat ne csak a közfoglalkoztatottak számára, hanem a Biokomnak,  városüzemeltetési társaság részére is előállítsák, ennek érdekében a felvételi folyamatot erősítve, több dolgozót szeretnének erre a területre kiképezni.

Páva Zsolt elmondta: a program részvétel pozitívan hat a munkavállalók önképére, ezáltal a társadalom valós részévé válnak, megszervezett formában, a fontosság, „része az egésznek" érzése motiválja őket az élet minden területén.

Kiemelte: a szociálisan rászorult embereknek jelentős része csak a közfoglalkoztatás által érintkezik a társadalom többi rétegeivel „testközelből". Sokan nem is tudják, hogy kaphatnak segítséget, ezért az önkormányzati tulajdonú Pécsi Városgondozási NKft. a tájékoztatásra és koordinálásra is nagy hangsúlyt helyez.

Képünkön: Páva Zsolt a sajtótájékoztatón.

Forrás: Pécs önkormányzata