Egy nemlétező törzs, Hrabal és Cseh Tamás az idei Ördögkatlanon

2014. július 31. csütörtök 16:19

Egy nemlétező törzs, Hrabal és Cseh Tamás az idei Ördögkatlanon

Zenei keretbe foglalt sajtótájékoztató keretében számoltak be a legújabb fejleményekről az Ördögkatlan Fesztivál főszervezői csütörtökön kora délután Pécsett. Az idén már hetedik alkalommal megrendezendő összművészeti programsorozatot Bérczes László és Kiss Mónika felvezetése és meghívott vendégszereplők előtt a francia Wombo Orchestra utcazenészei adtak ízelítőt zenei repertoárjukból.

A sajtótájékoztatón a főszervezők mellett Iványi Emese, a Vylyan Pincészet munkatársa, Köles Ferenc színművész, Müller Péter egyetemi tanár, színháztörténész, Beck Zoltán zenész és Göttinger Pál rendező szólt néhány mondatot a fesztiválon való saját szerepvállalásuk kapcsán.

Az eseményen egyebek mellett kiderült, hogy a fesztiválon immár harmadik alkalommal fellépő francia Wombo Orchestra egy nemlétező afrikai törzsről kapta nevét, s a tagok hamar megszerették a Művészetek Völgye köpenye alól kibújt rendezvény szabad szellemiségét. A zenekar az intuitív előadásokat részesíti előnyben, amelyet jól jellemez, hogy egy húszoldalas dobókocka segítségével spontán feladatokat eszelnek önmaguk - s néha a közönség - szórakoztatására is.

Az augusztus 5. és 9. között zajló rendezvénysorozat több mint 400 programmal, közel nyolcvan színházi előadással, 150 koncerttel, harminc kiállítással, húsz irodalmi eseménnyel és mintegy száz családi programmal várja a művészetek iránt érdeklődő fesztiválozókat.

E bő kínálatból a sajtóesemény meghívott vendégei közül előbb Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere beszélt arról, hogy folytatják a Rájátszás elnevezésű, nagy sikerű előadás során a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai valamint kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Az alkotói folyamatban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a poéták egy-egy versét. A zenész emellett természetesen koncerteket is ad együttesével, valamint testvérével közösen. (Ez utóbbi az idén csak egyetlen alkalommal, ezen a fesztiválon lesz hallható.)

Iványi Emese a Vylyan Pincészet által otthont adó programokról beszélt, kiemelve egy kortárs mozgásszínház és Tompos Kátya koncertjét.

Göttinger Pál rendező - aki egyben a fesztivál honlapját is szerkeszti - a közreműködésével színpadra kerülő darabokról szólt. Szerepvállalásai közül kiemelendő a Hrabal vurstli elnevezésű irodalmi program, amely során megpróbálják felolvasni Hrabal összes művét, de látható lesz kéményről kiabálás, lassított olimpia, mozdonyrobbantás, de aki esetleg unatkozna, az vásárolhat mosómedvét - ahogy az a szervezők által megfogalmazott összeállításban is olvasható.

Köles Ferenc, a Pécsi Nemzeti Színház művésze a Faluturisták néven futó, rendhagyó idegenvezetés egyik főszereplőjeként ezúttal Kisharsány település helytörténetébe kalauzolja el az érdeklődőket több társával egyetemben, de aktív részese lesz a hrabali vurstli színjátékának is.

P. Müller Péter, a Pécsi Tudományegyetem oktatója, a bölcsészettudományi kar dékánhelyettese a fesztiválra az idén első alkalommal kitelepülő Pécsi Bölcsészudvar programjairól adott számot. A három napon át tartó rendezvények közül említésre méltó, hogy az első napon a kisebbségi lét nehézségeiről tartanak kerekasztal-beszélgetést egy antropológus-néprajzkutató, egy vidékszociológus és egy irodalmár közreműködésével, mindezt a nemrég elhunyt Borbély Szilárd Nincstelenek című regénye kapcsán.

A második napon a 450 éve született Shakespeare kerül középpontba, a slam poetry pécsi művelői emlékeznek a költő-drámaíróra a maguk egyedi módján. A harmadik napon a Z generáció kerül terítékre, a mai fiatalok, a digitális bennszülöttek világát próbálják értelmezni az arra hivatottak.

A felsoroltakon kívül természetesen számtalan egyéb program kínálkozik a szórakozásra, egyebek mellett közös éneklés Cseh Tamás dalaival, operabeavató, Jelenkor-beszélgetések, cirkuszi előadások közül lehet majd válogatni az öt nap során.

Képünkön: (balról jobbra) Bérczes László, Kiss Mónika, Köles Ferenc, P. Müller Péter és Beck Zoltán látható.

H. L. B.