Egy kisebb vagyonba kerül az iskolakezdés, ám a munkáltató könnyíthet a szülők terhein

2016. augusztus 22. hétfő 08:34

Egy kisebb vagyonba kerül az iskolakezdés, ám a munkáltató könnyíthet a szülők terhein

Az iskolakezdéshez szükséges holmik már július végén megjelentek a pécsi áruházak polcain. A szülők szeretnék olcsón megúszni, viszont a gyerekek ritkán elégszenek meg az egyszerű tanszerekkel. Így egy családnak alsó hangon 15 ezer forintba kerülhet a beiskolázás, azonban ha a gyerek elsőbe megy, és/vagy iskolatáskát is kell venni, az összeg akár a triplájára, vagy akár annál is többre emelkedhet.

A nagyobb pécsi áruházakban már július óta megtalálhatók az iskolakezdéshez szükséges holmik, azonban az igazi dömping most kezdődik igazán. Az egyszerűbbtől a legdivatosabb tanszerekig minden jelen van a boltok polcain, viszont, ha a szülő szeretné olcsón megúszni a vásárlást jobban teszi, ha nem a gyerkőcökre bízza a választást.

- Amennyiben most kezdi az első osztályt valakinek a gyereke, jóval többet kell költenie, hiszen gyakorlatilag mindent meg kell vennie - magyarázta az egyik pécsi bevásárlóközpont írószerrészlegén dolgozó alkalmazott. - Én úgy veszem észre, hogy a szülők egyre tudatosabban vásárolnak, a legtöbben például szívesebben áldoznak egy jó minőségű, évekig használható iskolatáskára, mint a trendi, de drága füzetekre - mondta.

Legtöbben a nyár utolsó hónapjára hagyják a tanszerek beszerzését, hiszen sokan ilyenkor kapják meg az iskolakezdési utalványokat a munkáltatójuktól, ami óriási segítséget jelenthet a családoknak. Ugyanis a gyerekenként adható 33 ezer 300 forintos támogatást ugyanazon gyerkőc után mindkét dolgozó szülő felveheti.

- Szeptemberben kezdi az iskolát a kislányom, így nemcsak füzeteket és ceruzákat kell vennünk neki, hanem iskolatáskát is - mesélte egy anyuka. - Ő mesehősöst szeretne, ezért megpróbálok olyat találni, ami neki is tetszik, de ergonomikus a kialakítása, így kíméli a hátát és főleg a gerincét, nem szeretnék ezen spórolni - folytatta. - Egyébként a tanító néninktől már megkaptuk a tanszerlistát is, így minden mást aszerint vásárolunk.

Mivel a kislány nem elégedett meg az egyszerű füzetekkel, a drágábbakat válogatták össze édesanyjával, aki megjegyezte, hogy mivel ő is és a férje is dolgozik, mindketten kapnak iskolakezdési támogatást, ami szerencsére fedezi a költségeiket.

Egy alap első osztályos tanszerlistán a teljesség igénye nélkül, tíz darab A5-ös füzet, két csomag famentes írólap, ötven darab rajzlap, grafit ceruzák, radír, hegyező, 12 darabos színes ceruza-, tempera-, vízfesték-, zsírkréta-, és filctoll készlet, 2-es, 6-os, 8-as méretű ecsetek, két vonalzó, egy csomag szám- és jelkártya, mérőszalag, két dobókocka, valamint két doboz korong szerepel. Ezekhez jön még a tornafelszerelés.

Mennyi az annyi?

A5-ös füzeteket 79-399, A4-eseket 179-399, míg az A4-es spirálokat 249-999 forintért árulják. A vonalzók darabját 99-299 forintért vehetnek a szülők, viszont készletben 649-1499 forintba is kerülhetnek. A három darabos ecset 249-379 forint között mozog, a 12 darabos festék-, és ceruza készletekhez 469-999 forintért juthatnak hozzá.
Amennyiben vigyáz rá a gyerek, a körző akár a gimnázium végéig is elkísérheti. A legolcsóbb 429, míg a legdrágább 1699 forintba került itt.

Azoknak a szülőknek, akiknek a gyereke szeptemberben a negyedik osztályt kezdi, a magasabb számú füzetek mellé egy körzőt is be kell szerezniük. Az általános iskola utolsó évfolyamába lépő diákoknak viszont csak új füzetekről és ceruzákról kell gondoskodniuk, hiszen elméletileg vonalzóik és körzőjük maradt az előző évekről.

A családok pénztárcáját általában az iskolatáska terheli meg a legjobban. Az említett pécsi bevásárlóközpontban a legolcsóbb tízezer forintba kerül, a legdrágábbakat húszezer forintért kínálják, akciósan.


A tolltartó- a táskához hasonlóan - viszont szintén kényes kérdés, főleg az alsóbb osztályos diákok körében. Számukra elsődleges a minta, ám a szülők inkább praktikus darabot vennének. Szerencsére választék akad bőven, a 739 forintostól a négy-ötezer forintosig.


Csepregi Veronika - Fotó: Dittrich Éva