Egy jó ötlet: "Enni adok - enni kapok" - így segítenek az Irgalmasoknál a rászorulókon

2013. január 07. hétfő 18:02

Egy jó ötlet:

„Enni adok - enni kapok" - ez szerepel azon a fémszekrényen, amelyet Morvay Imre Pio atya kezdeményezésére tettek ki a Pécsi Irgalmasrendi Kórház Munkácsy utcai kerítésére. Ide helyezhetnek el segítő szándékú polgárok olyan élelmiszereket, amelyet rászorulóknak szánnak. A Pécsett egyedülálló kezdeményezés szépen működik, karácsonykor és újév napján például ünnepi finomságok kerültek bele - a tárolót sajnos azonban már a rongálók is felfedezték.

- Azt gondoltam, ezzel a kezdeményezéssel a népet is nevelni lehet, hogy érezzenek együtt a szegényekkel - mondta munkatársunknak Morvay Imre Pio, az Irgalmasok templom plébánosa. - A rendszeresen tisztított adományszekrénybe bárki betehet élelmiszert, karácsonykor például egy negyed torta is gazdára lelt.

Hogy az atya számítása mennyire bevált azt egy rászoruló mondta el munkatársunknak. A hajléktalan férfi szerint mindenki, aki odajár ételért, csak annyit vesz el, amennyire neki személy szerint szüksége van, a többit meghagyja másoknak. Kenyeret - fűzte hozzá - szinte minden alkalommal találni, sőt van úgy, hogy három-négy kilót is egyszerre. A férfit egyébként eddig újév napján érte a legkellemesebb meglepetés, ekkor kocsonya és rántott hús volt a "menü".

Eddig - tudtuk meg Pio atyától - csak egy esetben rongálták meg a dobozt. Szilveszter éjjelén - feltehetően - egy petárdát robbantottak fel benne, lakatossal kellett megjavíttatniuk a tárolót.

Érdeklődésünkre a pap elmondta, nem tud arról, hogy más városrészekben is ilyen dobozokat helyeztek volna ki, viszont emlékeztetett arra, a főként a társasházas övezetekben elterjedt gyakorlatra, amikor is a kukák mellé külön zacskókban rakják ki a még ehető ételmaradékot a rászorulók számára a jó szándékú helyiek.

A kezdeményezés jövőjével kapcsolatban úgy fogalmazott, elképzelhető, hogy a jövőben csak egy adott napszakban fognak ételt osztani, ugyanis többször előfordult már, hogy például egy több gyermekes rászoruló anyuka nem talált élelmiszert benne.

Pio atya szavaiból az is kiderült, hogy a sokszor temploma előtt is erőszakosan kéregető hajléktalanok nevelése a karitatív dobozzal nem ér véget. A templomajtótól számított egy méterre néhány négyzetméternyi területet fehér vonallal tervez elválasztani, arra kérve a híveket, hogy csak azon túl adakozzanak a koldusoknak, így zavartalanná válhat a hívők templomba való be- és kijutása.

Képünkön a Munkácsy utcai adományszekrény látható.

Balikó Gergő