Egy hét múlva indul a tizenötödik POSzT

2015. május 29. péntek 10:03

Egy hét múlva indul a tizenötödik POSzT

A 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó előkészületei finisbe értek, a június 4-én kezdődő POSzT versenyelőadásainak nagy részére már elfogytak a jegyek. A versenyprogramba beválogatott összes előadást és a meghirdetett OFF-programokat hiánytalanul megtartják, minden feltétel adott tehát a fesztivál ünnepi hangulatához.

Pécs újra a hazai színházi világ nyüzsgő középpontjává változik június első két hetében. A jubileumi POSzT a hagyományos Színház téri megnyitóval kezdődik június 4-én 17 órakor, amikor Udvaros Dorottya színművész, az idei POSzT díszvendége megnyitja a fesztivált. 

A versenyprogramok közé nemcsak magyarországi, de határon túli előadásokat is beválogattak, s olyan társulatok is Pécsre érkeznek, melyek először mérettetik meg magukat a színházi szakma fesztiválján. Öt előadást Budapestről, egy-egy előadás Békéscsabáról, Debrecenből, Kaposvárról, Miskolcról és Szombathelyről hoznak el Pécsre a társulatok, illetve az újvidéki, a magyarkanizsai és a sepsiszentgyörgyi színház előadásait is színpadra állítják. 

A válogatók által legjobbnak ítélt 14 produkció mindegyikét láthatja a fesztivál közönsége, ám abból négyet - a társulatok saját kérésére - nem értékel a zsűri. 

Bővebb és friss információk a fesztivál honlapján (www.poszt.hu) és Facebook oldalán (www.facebook.com/posztpecs).

Az idei POSzT-nak fényét külön emeli, hogy a találkozó nemzetközi fesztivál minősítést kapott. A brüsszeli székhelyű Európai Fesztivál Szövetség május végén ítélte oda az EFFE-minősítést (Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért) a 2015-2016-os évre. Az Európa legjobb fesztiváljait bemutató és minősítő kalauzba nemzeti és nemzetközi zsűri válogatta be a POSzT-ot.

"Nemcsak az idei fesztivált, de a POSzT elmúlt 15 évét, a következő évek leendő fesztiváljait ismerte el a minősítéssel a szervezet" - értékelte Stenczer Béla, a POSzT NKft. ügyvezetője a döntést. 

Az EFFE programjának célja Európa fesztiváljainak megismertetése a szélesebb közönséggel. Az EFFE projektje olyan új, nemzetközi fesztiválközösséget teremt, amelynek tagjai ugyanúgy elkötelezettek a művészetek, a művészeti értékek, mint a helyi közösség és az európai értékek iránt. Az EFFE platformja friss információval látja el a fesztivállátogatókat világszerte, arra ösztönözve a szakmabelieket és a széles közönséget egyaránt, hogy vegyenek részt az európai fesztiválok színesítésében. 

A 2015-2016-os EFFE-minősítetteket egy online és egy nyomtatott fesztiválkalauz mutatja majd be. A minősítést nyert fesztiválokat és az európai programot Magyarországon koordináló Magyar Fesztivál Szövetség május 28-án mutatja be hivatalosan. A programról bővebb felvilágosítás a www.fesztivalszovetseg.hu, illetve a www.effe.eu oldalon található.

Forrás: POSzT - Fotó: Dittrich Éva