Eddig kétszer büntetett a hatóság Pécsett a parlagfű miatt

2014. szeptember 01. hétfő 16:44

Eddig kétszer büntetett a hatóság Pécsett a parlagfű miatt

Pécsett eddig két esetben rendelt el parlagfűvel szennyezett területen kényszerkaszálást az önkormányzat. A városházán dolgozók tapasztalatai szerint azonban a telektulajdonosok többsége inkább önként ragad kaszát, hogy elkerülje az akár milliós büntetést. A szaktárca helikoptert is bevet a parlagfű-mezők felderítésére.

Az allergiások legfőbb réme, a parlagfű még jó ideig húzhatja, az időjárás függvényében akár októberben is szórhatja a levegőbe a pollenjeit. Éppen ezért fontos, hogy a nyári főszezonban a telektulajdonosok is megtegyék a magukét a parlagfűvel szembeni csatában, s lekaszálják a területükön burjánzó gyomnövényt.

Bár bizonyára sokaknak van ellenkező előjelű tapasztalata, a Pécsi Újság.hu érdeklődésére a pécsi önkormányzat Hatósági Főosztálya részéről azt válaszolták, idén "a tavalyi év hasonló időszakához képest kevesebb a parlagfűvel fertőzött terület Pécsett". A polgárok a kiszabható növényvédelmi bírság magas összegétől (akár ötmillió is lehet a földdarab nagyságától függően) tartva önként kaszálnak, vagy más módon tartják rendben telkeiket.

Két nap alatt egy megyét ellenőriznek

A Földművelésügyi Minisztérium sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy országszerte elkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek helikopteres felderítése. Egy-két nap alatt teljes megyényi területeket lehet ilyen módszerrel megvizsgálni, mert helikopterről láthatóak olyan egybefüggő, fertőzött foltok, amelyek eddig kiestek a hatóságok látóköréből. Parlagfű tekintetében a környező országokhoz képest Magyarország jóval fertőzöttebb. Az 5,5 millió hektárnyi mezőgazdasági területen mindenhol számítani lehet a gyomnövény megjelenésére, de a legfertőzöttebb területek nagysága mintegy 700-800 ezer hektár.

Nyilván ennek is betudhatóan eddig mindössze két esetben volt szükség kényszerkaszálás elrendelésére. Négy alkalommal volt példa arra, hogy a kényszerkaszálás végrehajtása előtt a tulajdonos maga intézkedett, két további eljárás pedig folyamatban van.

Pécsett egyébként a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályához, az 533-800-as telefonszámon, illetve a Biokom Kft-nél működő 80/200-590 zöld számon lehet bejelenteni, ha valaki parlagfű mezőre bukkan. Ezeket helyszíni szemle során ellenőrzik, s ha beigazolódik, hogy a tulajdonos nem távolította el a gyomot, az önkormányzat megteszi a szükséges lépéseket.

P. P. - P. Zs. - Fotó: Dittrich Éva