Durva jegyáremelés jöhet a pécsi helyijáratú buszokon októbertől

2011. szeptember 19. hétfő 19:07

Durva jegyáremelés jöhet a pécsi helyijáratú buszokon októbertől

Átlagosan közel húsz százalékkal emelkednek a jegy-és bérletárak a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. járatain október elsejétől, ha az erről szóló elképzelésekre most csütörtökön rábólint a városi közgyűlés. Az egyhavi összvonalas bérlet a drágulás után 7030, a diák-és nyugdíjas szelvény pedig 3300 forintba kerülne. A cég többek közt az ÁFA és járulékterhek emelkedésével, valamint a fogyó utasszámmal indokolja a tarifaemelést.

A szeptemberi járatszám-csökkentés után újabb rossz hír a busszal utazó pécsiek számára: a PK Zrt. október elsejétől átlagosan 19,4 százalékkal emelné a jegy- és bérletárakat.

A tervek szerint legrosszabbul a tanulók és a nyugdíjasok járnak, a nekik szánt bérlet ugyanis 25 százalékkal kerül majd többe. Az egyvonalas havi szelvény 19,6, az összvonalas 10,6, a menetjegy pedig 19,4 százalékkal drágul. Ez azt jelenti, hogy a nebulók után az eddigi 2640 helyett 3300 forintot kell majd kifizetnünk, az összvonalas havi bérlet pedig 6060 helyett 7030 forintba kerül majd.

A cég a díjak növekedését a magas ÁFA-szinttel, a járulékterhek növekedésével, az autóbuszok értékesítése után fizetett úgynevezett rendelkezésre állási díjjal, a csökkenő önkormányzati támogatással, valamint a fogyatkozó utasszámmal indokolja.

A közlekedési vállalat szerint a hatályos pótdíjak mértéke túl alacsony ahhoz, hogy visszaszorítsa a bliccelést, így a jelenlegi 2000 forintos helyszíni büntetést drasztikusan megemelnék,egészen pontosan az összvonalas bérlet árának másfélszeresére. A lógósok ennek értelmében tízezer forintnál is nagyobb bírságra számíthatnak majd.

A jegyáremelésről csütörtökön szavaz a pécsi önkormányzat képviselő-testülete. Kérdéseinkkel megkerestük a PK Zrt.-t, a cégtől azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva