Dr. Sütő László, a DK egyik baranyai prominense továbbra is amondó, a homoszexualitás betegség

2015. július 07. kedd 12:16

Dr. Sütő László, a DK egyik baranyai prominense továbbra is amondó, a homoszexualitás betegség

Szövegértési probléma állhat a háttérben - nyilatkozta a Pécsi Újság.hu-nak dr. Sütő László, a Demokratikus Koalíció Baranya megyei közgyűlési képviselője, akit Gyurcsány Ferenc egy homoszexuálisokat érintő Facebook-bejegyzése miatt akar kizárni a pártból (lásd a kapcsolódó anyagok közt jobbra fent). A baksai háziorvos nem bánta meg szavait, ugyanakkor már óvatosabban fogalmazna.

- Mit szól Gyurcsány bejelentéséhez, miszerint kizárnák a pártból Facebook-bejegyzése miatt?
- Szövegértési problémái vannak azoknak, akik Gyurcsányt tájékoztatták, nem hiszem, hogy ő személyesen olvasta volna az írásomat. Ugyanis azzal, hogy betegségként beszélek a homoszexualitásról, azt is mondom, hogy nem szabad bántani őket, vagy gyűlölködni velük szemben. Aki ezt félremagyarázza, annak szövegértési problémái vannak. Hozzátenném, hogy a Pride-felvonulás a külsőségeivel többet árt a homoszexuálisok ügyének, mint amennyit segít.

- Orvosi szempontot említett, ez alapján minősítette betegségnek a homoszexualitást, pontosabban kromoszóma-rendellenességet említett.
- Ez egy igen összetett kérdés, de igen, 27 százalékuk esetében kromoszóma-rendellenességről van szó. Igen jelentős részükben genetikai az ok, ilyenkor arról van szó, hogy egy molekulát, vagy annak egy részét nem tudja előállítani a szervezet. Ha ez nemi hormon építését is érinti, akkor az kihat a nemiségre.

- Honnan származnak a fenti adatok?
- Orvosi könyvekből.

- Megbánta-e a kijelentéseit a várható következmények fényében?
- Nem bántam meg, mivel nem bántottam soha sem a homoszexuálisokat, sem más általam betegnek tartott embert. Sőt mindig kiálltam értük, és szeretném elismételni, mivel betegségnek tartom, ezzel azt is mondom, hogy erről ők nem tehetnek. Ezért nem szabad őket bántani. Aki a tudománnyal szemben a véleményét pártpolitikai álláspont szerint alakítja, az nem én vagyok.

- Ugyanakkor elég vulgáris megfogalmazás is olvasható volt a bejegyzésében.
- A szóban forgó bejegyzés nem az első írásom volt ebben a témában és a kommentelők - akik szintén nem értették meg a mondanivalómat - kicsit felspannoltak, ezt a mondatot nem írnám le újra.

- Van-e más olyan téma, amiben nem egyezik meg véleménye a DK vezetőségével?
- Előfordul ilyen: például az ukrán helyzet. Novorosszija és Krím mindig is oroszok lakta tartománya volt a cári birodalomnak. A szovjethatalom csatolta az érintett területeket Ukrajnához és nem tudom, hogy a demokrácia jelszava alatt miért kell a kommunista hatalom ide-oda csatolásait védelmezni. Most megkérdezték az érintett területek lakóinak véleményét, ezt szerintem tiszteletbe kell tartani.

- Politikai működését a FKgP tagjaként kezdte. Hogy lett Gyurcsány híve?
- Nagyapám kisgazda volt, egész gyermekkori politikai neveltetésemet ez határozta meg, pontosabban az az elv, hogy a falusi értelmiségnek ki kell állnia azokért, akik között él. Ennek szellemében léptem be a FKgP-be, amelynek rövid időn belül megyei elnöke lettem. Ugyanakkor a kárpótlási törvénnyel annyira nem tudtam azonosulni, hogy abbahagytam a pártpolitikát. Közben háromszor választottak újra Baksa független polgármesterévé. Gyurcsány MSZP-ben való feltűnésekor jött a változás, szimpatikus volt a belső keresletnövelésen alapuló gazdaságélénkítési kísérlete. Ennek fenntartásához szükséges évi ötszázalékos gazdasági növekedés nem jött be, ezért bukott meg a program. A gazdasági válságról nem Gyurcsány tehet.

- Hogyan tovább? Lemond közgyűlési mandátumáról?
- Ezzel a kérdéssel még nem foglalkoztam, ilyen megkeresés még nem érkezett hozzám, de úgy gondolom a párt baranyai tagjai között sok támogatóm van.
 

B. G. Fotó - Kálmándy Ferenc