Dózsa László a világhírű művésszel, Tokody Ilonával pályázik a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára

2015. április 15. szerda 17:20

Dózsa László a világhírű művésszel, Tokody Ilonával pályázik a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára

Lejár Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) igazgatója megbízatása 2016. február 15-én, ezért pályázatot írtak ki a vezetői posztra. A benyújtás határideje a közelmúltban lezárult, döntés valószínűleg júniusban várható. Úgy tudjuk, hatan pályáztak, közöttük a jelenlegi igazgató, és - információink szerint a szakmát is meglepve ezzel - a világ számos országában ismert, Kossuth- és Liszt-díjas Tokody Ilona, aki a szintén pályázó Dózsa László színművész mellett látna el zenei igazgatói feladatokat.

Miért gondolt Dózsa László a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói pályázatára, kérdeztük tőle, s a válasz egyszerű : Tokody Ilona kereste meg őt, aki jól ismeri eddigi tevékenységét. Ennek a felkérésnek nagy örömmel tesz eleget, mivel mérhetetlenül tiszteli az énekesnő pályáját, eredményeit.

Sikerektől hangos pályafutás

Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc- díjas magyar operaénekes, a Halhatatlanok Társulatának tagja. Ünnepelt vendége a világ nagy operaházainak, koncerttermeinek. 1953-ban Szegeden született.1971-ben bekerült a Zeneakadémiába. 1972-ben győzött a Kodály-énekversenyen, majd sorra nyerte a genfi, az oostendei, a pozsonyi énekversenyeket, végül a budapesti Erkel-énekverseny dobogósa lett. 1976-tól az Operaház szólóénekese és a bécsi Staatsoper folytonos vendége. Európa és Amerika számos nagyvárosában és operaházában lépett fel. A New York-i Metropolitan -ben 1988-ban Leoncavallo Bajazzók című operájában Nedda szerepét énekelte, majd újra ezen a színpadon Bizet Carmenjének Micaeláját. 1989-ben a világon elsőként énekelte lemezre Mascagni Iris című operájának címszerepét, Placido Domingo partnereként. Örökös tagként egyedülálló módon 2012-ben távozni kényszerült az Operaház társulatából.

Dózsa László Érdemes művész, a Szabadság Hőse emlékérem tulajdonosa. Ezt a két kitüntetést tartja fontosnak, kedvesnek, mert egyikük rangos szakmai elismerés, a másik pedig az 1956-os hősiességének és megmenekülésének emléke. Ismert színművész. Tíz éve az Újpesti Színház igazgatója, nemcsak játszik, hanem rendez is. Ismeri és nagyszerűnek tartja a PNSZ eddigi működését, ráadásul személyes kötődése is van a színházhoz, mert Rázga Miklós jelenlegi igazgató és a fia, Dózsa Zoltán (ugyancsak színművész, a Jóban rosszban című sorozat egyik állandó szereplője) osztálytársak voltak a főiskolán.

Elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy társigazgatók lennének a jelenlegi direktorral, így folytatnák a megkezdett munkát. Dózsa László senkit sem rúgna ki, viszont több fővárosi művészt hívna vendégjátékra, említette Huszti Pétert, Piros Ildikót, Harsányi Gábort is. Hozzátette, örömmel kísérte figyelemmel a balettkar egyre ismertebbé válását. Kiemelte, a színházi repertoárban a vezetése alatt biztosan sok lenne a magyar és a külföldi szerző is, így például Nagy László drámáit szintén tervezné bemutatni.

Rázga Miklós igazgató ugyanakkor sikeres éveket tudhat maga mögött. A színház működésével kapcsolatban a legbeszédesebb adatok: az előző évadban kétszer annyian jelentek meg az előadásokon, mint öt évvel ezelőtt, azaz 120 ezren, igaz a produkciók száma is 247-ről 450-re emelkedett. Jelentősen több gyermek- és ifjúsági darab került műsorra, a balett- és operaelőadásokat már 20 ezren tekintették meg, míg 2010-ben csupán 7-8 ezren.
Tokody Ilona nyilatkozatát még várjuk, amint megérkezik, frissítjük cikkünket.


Hárságyi Margit - Fotó: Dittrich Éva