Diák rEPorters: a Babits Mihály Gimnázium csapata is döntős

2015. december 01. kedd 10:21

Lezárult az Európai Parlament támogatásával indított Diák rEPorters országos diákújságíró versenyének első fordulója. A 30 szerkesztőség részvételével zajló fordulóban hét regionális győztest választott ki a zsűri, köztük a Babits Mihály Gimnázium csapatát is. 

A csapatok rendkívül színes és kreatív pályázatokat nyújtottak be, összesen több száz diák bevonásával, sokan egész iskolájukat érintő projekteket, megmozdulásokat szerveztek. A győztes csapatok a migráció, környezetvédelem, ifjúság és oktatáspolitika, nemek közötti egyenlőség témák közül választottak.

A hét győztes szerkesztőség csapatának lehetősége lesz részt venni egy háromnapos budapesti médiatréningen decemberben, ahol elméleti és gyakorlati tudást egyaránt elsajátíthatnak a szakma nagyjaitól.

Első nap D. Tóth András avatja be a diákokat a televíziós műsorszerkesztés rejtelmeibe, majd Náray Balázs az MR1 Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője tart előadást „Rádiós műsorkészítés" címmel. Második nap Halmos Máté, az Index újságírója nyújt betekintést az online újságírásba, ezt követően Gede Barbara mutatja be a blogolás fortélyait. Utolsó nap Juhász Bálint, a Petőfi Rádió és Petőfi TV szerkesztő-műsorvezetője kalauzolja el a diákokat a social media világába.

A csapatok a tréningen megszerzett tudást a verseny második fordulójában tudják kamatoztatni. Miközben iskolájukban egy egész napos, vetélkedőkkel színesített európai uniós tematikájú iskolanapon az osztályok értékes nyereményekért versenyeznek, addig a diák rEPorterek tudósítanak róla. Minél kreatívabbak, annál nagyobb esélyük van megnyerni a fődíjat, ami egy brüsszeli utazás.

EQM