Déli szél: a kormány Pécsre bízta a kulturális nyitás megvalósítását a Nyugat-Balkán felé

2016. február 05. péntek 14:59

Déli szél: a kormány Pécsre bízta a kulturális nyitás megvalósítását a Nyugat-Balkán felé

Pécs és a város kulturális intézményeinek közreműködésével valósítja meg a kormány a kulturális déli nyitás stratégiáját a Nyugat-Balkán országainak irányába - jelentette be pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Hoppál Péter Pécsett tartott sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a stratégia megvalósításának első állomásaként múlt héten Páva Zsolttal (Fidesz-KDNP), Pécs polgármesterével és Vincze Balázzsal, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) ügyvezetőjével Szarajevóba látogatott, ahol a baranyai megyeszékhelynek a kulturális nyitásban betöltött szerepéről folytattak egyeztetéseket a bosnyák főváros vezetőivel.

A megbeszélések eredményeiről szólva elmondta, hogy a kulturális együttműködéseket szeretnék intézményi szintre emelni, valamint a fesztiválok kínálatát is ennek megfelelően kialakítani. Szarajevóban a magyar kormány és Bosznia-Hercegovina közötti hároméves oktatási, tudományos és kulturális munkaterv megújításáról is egyeztettek. Annak megszövegezésére az év második felében kerül sor - hangsúlyozta az államtitkár.

Magyarország támogatja Bosznia-Hercegovina euroatlanti integrációját - emelte ki a politikus, megjegyezve, hogy Magyarország az elmúlt öt évben sokat tett a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozásáért.

Hoppál Péter reményének adott hangot, hogy a térségből Pécsre érkező turisták révén a baranyai megyeszékhely gazdasága is erősödhet. Pécs szerepéről szólva elmondta, hogy a vidéki városok közül a baranyai megyeszékhely rendelkezik a legnagyobb kulturális intézményrendszerrel, amely a kormány támogatásának köszönhetően több mint két milliárd forintból gazdálkodhat az idén.

Páva Zsolt, a pénteki sajtótájékoztatón az egyik legfontosabb célnak nevezte, hogy elsődlegesen Pécs közvetítse a magyar kultúrát a déli régió felé a jövőben. Úgy vélekedett, a déli nyitással kölcsönösen nyernek az országok és a városok kulturális és gazdasági tekintetben is, az abban való részvétel egyszerre értékeli fel Magyarország és Pécs szerepét az érintett országokban. Páva Zsolt beszámolt arról, hogy a stratégia keretében a szerbiai Újvidéket is felkereste a héten, ahol szintén megállapodtak a vajdasági város vezetőivel, hogy kulturális rendezvények kölcsönös cseréjével valósítanak meg programokat a jövőben.

A polgármester felidézte, hogy a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program idején Pécs a Határtalan Város elnevezésű projekttel már nyitott a déli országok felé, ezt kívánják folytatni, megerősíteni és mély tartalommal feltölteni. A Kodály Központ és a Zsolnay Kulturális Negyed és a Pannon Filharmonikusok (PFZ) esetében a kormány jelentős többlettámogatásról döntött, ezen intézmények képessé váltak arra, hogy határon túl is gyümölcsöző munkát folytassanak - részletezte Páva Zsolt.

Meglátása szerint a stratégia eredményeként fellendül a pécsi kulturális turizmus, új államok európai uniós csatlakozása valósul meg és az együttműködéseknek jelentős gazdasági hozadékai is lesznek.

Képünkön: Páva Zsolt és Hoppál Péter.

MTI