Dávid Mihály „jégkorszakra" nem, csak az átlagoshoz hasonló téli időjárásra számít

2015. október 08. csütörtök 16:55

Dávid Mihály „jégkorszakra

Az ország legismertebb magánmeteorológusa, Dávid Mihály nem osztja azoknak a kollégái véleményét, akik az El Nino néven ismert időjárási anomália miatt kőkemény télre számítanak Európában. Dávid Mihály szerint a téli hónapokban az évszaknak megfelelően alakul a hőmérséklet, vagyis nem lesz rendkívüli hideg.

- Most egy kissé hűvösebbre fordul az idő, éjjel fagyhat is, de ez csak néhány napig tart majd - vágott be a közeli jövő időjárásának taglalásába Dávid Mihály. - Október utolsó harmadában számíthatunk egy komolyabb lehűlésre, egyre jelentősebb éjszakai fagyokkal, aztán ismét emelkedik majd a hőmérséklet.

Az országos ismertségre szert tett nyíregyházi magánmeteorológus a továbbiakat illetően elmondta, számításai szerint az előttünk álló tél az évszaknak megfelelőnek ígérkezik.

November derekától egészen karácsonyig folyamatosan csökkenni fog a hőmérséklet, tartós hideggel, hóval. Aztán az ünnepre megenyhül, ha esik is karácsonykor majd a hó, az elolvad. Dávid Mihály szerint januárban a hónap közepén éri el egy komolyabb hideghullám az országot, de rendkívüli fagyra vagy óriási mennyiségű hóra nincs kilátás.

- Hatalmas nagy tél nem várható, inkább azt mondanám,átlagos hőmérsékleti értékekre és szintén átlagos mennyiségű csapadékra lehet számítani.

Dávid Mihály tehát nem osztja azoknak a magyar és külföldi kollégáinak a véleményét, akik az El Nino néven ismert időjárási anomália erősödésére számítanak, s ennek következtében pedig arra, hogy sokáig elhúzódó, kőkemény tél köszönt Európára.

Ennek az elméletnek a követői szerint egyébként a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó légköri jelenség idén erősebb lesz, mint az elmúlt években volt, ezért az északi-sarki hideg levegő tovább terjeszkedhet dél felé. Ráadásul az Antarktisz fokozatosan olvadó jégsapkája következtében még több meleg áramlik a légkörbe az Atlanti-óceán felől, és az emiatt kialakuló magas légnyomású mező megakadályozza, hogy a melegebb és nedvesebb nyugati áramlatok elérjék Európát.

Képünk illusztráció.

M. B. - Fotó: Kálmándy Ferenc