Csütörtökön kezdődik a mohácsi busójárás: ez bizony megint világszám lesz

2017. február 22. szerda 16:22

Csütörtökön kezdődik a mohácsi busójárás: ez bizony megint világszám lesz

Ugyan nem a rekordok hajhászása, hanem a hagyomány ápolása, megismertetése a célja a busójárás szervezőinek, a jelek szerint idén újra több csúcs is megdőlhet. Minden eddiginél több, 1200 maskarás veszi ki részét a télűzésből, s akár százezer látogató is felkeresheti a várost.

A csütörtökön kezdődő busójáráson harmincnál is több helyszínen mintegy nyolcvan - többségében ingyenes - program várja a vendégeket. 

Ezekből kedvcsinálónak csak néhányat emelünk ki, a teljes kínálat megtalálható a Mohácsi Újság.hu-n.

Kisfarsangkor, azaz csütörtökön az Ifjúsági Centrumban tartják az első rendezvényt, majd fél négykor kezdődik a gyerekek felvonulása a Sokac-körtől. A Széchenyi-téren gyermek tánc- és busócsoportok bemutatóját láthatják az érdeklődők.

Pénteken tíz órakor a Nemzetközi Farsangi Dudástalálkozóval indul a nap, délután a Széchényi és a Deák téri szabadtéri színpadon busócsoportok és zenekarok mutatkoznak be.

Mobilon is a térkép

A tavalyi busójáráson mutatkozott be a Mohács-ON mobilalkalmazás, amely elsősorban a városba látogató turistáknak nyújt hasznos segítséget. Aki letölti a „Mohács-ON" elnevezésű, kimondottan mohácsi idegenvezető és információs programot, tájékozódhat az eseményekről térben és időben, valamint mindig pontos és aktuális információkat láthat a telefonja képernyőjén. Természetesen a hagyományos módokon is segítik majd a vendégek eligazodását, táblák mutatják az utat a főbb helyszínek felé, valamint nagy méretű térképek is megtalálhatók a forgalmas helyeken.

Szombaton délelőtt a belvárosban kinyit a népművészeti- és kézműves vásár. A Busóudvarban látványfőzés közben ismerkedhetünk Mohács ízeivel, s közben zenekarok szórakoztatják a közönséget. Négy órától a Zora tánccsoport bemutatója, majd táncház lesz a Széchenyi téren, ahol a zenéről a Poklade zenekar gondoskodik, akárcsak a Schneider Lajos Művészeti Iskolában este nyolc órakor kezdődő Sokac-bálban.

Farsangvasárnap, a busójárás fő napján a Jókai utcában bepillanthatunk a Busu-ló csoport készülődésébe. Délután fél egytől a Sokac-révben tánccsoportok, dudások és busók bemutatói lesznek láthatók, majd csónakkal átkelnek a busók a Dunán. A busócsoportok felvonulása délután kettőkor indul a Kóló térről, majd kezdődik az estig tartó szabad farsangolás és mulatság a belvárosban. A Széchényi téren állított máglyát este hat órakor gyújtják meg.

A zárónapon, kedden délután három órakor a Kóló térről indul a busócsoportok felvonulása. Öt órakor a Zora néptáncegyüttes lép fel a Széchényi téren, hat órakor gyújtják meg a máglyát és égetik el a telet jelképező koporsót.

M. B.