Csontváry Múzeum a bányagödörben - Szavazás: Ön mit szól a díjnyertes tervhez?

2016. december 29. csütörtök 08:40

Csontváry Múzeum a bányagödörben - Szavazás: Ön mit szól a díjnyertes tervhez?

Merész ötlettel állt elő az egyik építész iroda, akik szokatlan helyre, a pécsbányai hatalmas kráterbe álmodták az új Csontváry Múzeumot. A tervezők szerint egyfajta zarándokhellyé válhatna a szokatlan környezetben felépített képtár. Arról, hogy végül megvalósulhat-e a beruházás, a Miniszterelnökségen még nem döntöttek.

Nemrég elnyerte a rangos Média Építészeti Díjat a Csontváry ötletpályázatra készített terv, amelynek alapján a festő képeit bemutató múzeum egy egészen szokatlan helyre, a pécsbányai bányagödörbe kerülne. A Nartarchitects Studio célja az volt, hogy a múzeum ne egy legyen a képtárak és hasonló intézmények sorában.

Az építészek egy olyan múzeumot szeretnének létrehozni, ami „legendává tud válni", ahova „minden Kárpát-medencei kultúrembernek el kell zarándokolnia, hogy megismerje és megértse az alkotó üzenetét". Ehhez pedig - írják a terveket bemutató anyagban - drámai környezet kell.

Az elhagyott bányába egy modern komplexum kerülne, telis-tele szimbolikával. Az atmoszféra az ellentétpárra épülne: a sötét és zárt, úgynevezett kiállító-magot a fényárban úszó kiállító-közlekedőrendszer venné körül. Előbbi a „kincseket rejtő láda", illetve a „szív metaforája jelentené, utóbbi pedig a fényárban úszó „Napút". 

 

 

Hogy a múzeum terveiből valóban épület születik-e, egyelőre erősen kérdéses. A Csontváry ötletpályázatot kiíró Miniszterelnökségnél megkeresésünkre azt közölték, „végső döntés még nem született az ügyben, de a kormány természetesen konzultálni fog Pécs városával".

 

 

Mivel a pályázaton indult többi pályamű nem Pécsett képzelte el a múzeumot, sokan attól tartanak, az értékes képek elkerülhetnek a városból. Ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökségi Sajtóiroda azt írta, „a kormánynak nem áll szándékában csökkenteni Pécs városának páratlan kulturális értékeit és intézményrendszerét", mindkét fél számára kedvező megoldást keresnek.


Képeinken a Nartarchitects látványtervei láthatóak a múzeumról.

Palotás P.