Csontváry-képek: Lázár ötletelne, Hoppál szerint viszont nem oda Buda

2015. október 29. csütörtök 15:36

Frissítve: 2015. október 30. péntek 09:53

Csontváry-képek: Lázár ötletelne, Hoppál szerint viszont nem oda Buda

FRISSÍTVE: Vujity Tvrtko arra emlékeztette Lázár Jánost csütörtöki bejelentése kapcsán, miszerint ötletpályázatot írnak ki Csontváry Kosztka Tivadar hat óriásképének elhelyezésére, hogy van már Magyarországon egy Csonváry Múzeum, Pécsett. Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő, kultúráért felelős államtitkár közleményben reagált:

„A Budai Vár Honvéd Főparancsnokságának épületében nagy közönségsikerrel zajló, júliusban nyílt Csontváry életmű-kiállítás az év végén zárul. Az eddig is Pécsett kiállított Csontváry-képek január folyamán az eredeti terveknek megfelelően visszaérkeznek a baranyai megyeszékhelyre, ahogy erre a kiállítás megnyitóján Lázár miniszter úr is ígéretet tett, és 2016 februárjától ismét a régi helyükön, a pécsi Csontváry Múzeumban lesznek láthatóak.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a Magyar Nemzeti Galéria tavaly (2014-ben) újabb 10 évre meghosszabbította a nem pécsi tulajdonú Csontváry-képek pécsi letétbe helyezését. Így az ötletpályázat nyomán ugyan nem zárható ki, hogy újabb Csontváry Múzeum létesüljön Magyarországon, de egy Csontváry Múzeum már működik évtizedek óta, és még tíz évig a szerződéses feltételek miatt működni is fog, az pedig Pécsett található."

Pécs jószolgálati nagykövete, Vujity Tvrtko Facbook-oldalán az ügy kapcsán a következő bejegyzést tette közzé Lázár Jánost megszólítva:  

"Tisztelt Miniszter Úr!

Pécs Megyei Jogú Város hivatalos jószolgálati nagyköveteként nagy tisztelettel jelzem Önnek, hogy Pécs városa - ahogy eddig úgy ezután is- méltó házigazdája volt és lesz Csontváry Kosztka Tivadar lenyűgöző életművének, annak jelentős részének. 2016 év elején a korábban Budapestre szállított képek ismét otthonukban, Európa egykori kulturális fővárosában lesznek láthatók, a baranyai megyeszékhely lakóinak büszkeségére és a hozzánk látogatók nagy örömére.

Bíztatok is mindenkit, hogy jöjjön el hozzánk, ismerje meg a páratlan pécsi vendégszeretetet, izguljon végig egy nagyszerű kosárlabdameccset, helyezze el lakatját a legendás lakatfalon, csodálja meg Gázi Kászim pasa és Jakováli Hasszán dzsámiját, az Európában is páratlan Zsolnay Kulturális Negyed értékeit, Pécs más csodáit. Aztán tekintse meg a Janus Pannonius utca 11 szám alatt található Csontváry Múzeum tárlatát, amely hazavárja képeit, képeinket.

Természetesen öröm, ha újabb helyen dicsőítik majd a magyar festészet halhatatlanjának munkásságát, ám jó tudni, hogy van már Magyarországon egy Csontváry Múzeum, nálunk, Pécs városában", írta Vujity Tvrtko. 

Képünkön: Hoppál Péter 

 

EQM - Fotó: MTI/Kovács Tamás