Csökkennek a tartozások a városi cégeknél, de így is akad, aki több százezerrel lóg

2017. február 10. péntek 08:23

Csökkennek a tartozások a városi cégeknél, de így is akad, aki több százezerrel lóg

Az elmúlt években folyamatosan csökkentek az önkormányzati tulajdonú cégek felé fennálló lakossági tartozások. Összességében azonban így is több milliárd forintról beszélhetünk, és bőven vannak olyan ügyfelek, akik százezer forintnál is nagyobb hátralékot halmoztak fel. Az ilyen esetekben előbb-utóbb a szolgáltatás szüneteltetése, vagy NAV-eljárás lehet a történet vége.

Nagyrészt a rezsicsökkentésnek köszönhetően napjainkban összességében kisebb összegű hátralékot cipelnek a pécsiek - legalábbis, ami a közszolgáltatásokat illeti.

A Pécsi Távfűtő (PÉTÁV) Kft.-nek azonban így is nagyjából egymilliárd forintos lakossági kintlévősége van. A kismértékű csökkenés az egy éven belüli tartozások tekintetében figyelhető meg, sajnos „a bérlői, illetve az egy éven túli tartozások korábbi növekvő tendenciája megmaradt".

A cégnél segítenek a fizetési nehézségekkel küzdő ügyfelek számára egyedi, a pénzügyi helyzetüket figyelembe vevő úgynevezett hátralékkezelési stratégiát kidolgozni. E mellett az önkormányzat nyújtotta lehetőségekre, például az adósságkezelési programban való részvétel lehetőségét is figyelembe ajánlják.

Jelentős a tartozások csökkenése a hulladékgazdálkodás vonatkozásában. A feladatot ellátó BIOKOM Nonprofit Kft.-től kapott adatok alapján a kintlévőségek összege három év alatt a felére esett vissza. 2014-ben még 415, tavaly már „csak" körülbelül 200 millió forintot tett ki az összeg. Mint megtudtuk, közel hétszáz ügyfél tartozása meghaladja a százezer forintot, ők már évek óta nem fizetnek. Az összeg behajtása adók módjára történik, az ügyekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint az önkormányzat adóirodája jár el végrehajtási eljárás keretében.

Ha azonban szándék mutatkozik az ügyfél részéről a tartozás rendezésére, megállapodás köthető a részletfizetéssel és bizonyos feltételek teljesülése esetén a kedvezményekkel kapcsolatban.

Vegyesen alakultak a számok a Tettye Forrásház Zrt. esetében. A vízszolgáltatásért felelős vállalatnál érdeklődésünkre azt mondták, 2015-ben 540-730, tavaly 500 és 680 millió forint között mozgott a kintlévőségek összértéke.

A hátralékok összetétele változó, pár száz forinttól indul, de több százezer forintos elmaradás is akad. A magasabb összegű, akár milliós nagyságrendű adósság gyakran csőtörésből, meghibásodásból adódik, nem apránként gyűlt össze.

A cégnél természetesen szeretnék megelőzni a díjhátralék felhalmozódását és segítséget is nyújtanak a rendezéshez. Azoknál az ügyfeleknél viszont, akik nem is keresik a tartozás rendezésének lehetőségét, megkísérlik korlátozni az ivóvíz-szolgáltatást, illetve jogi eljárást indítanak. 2016-ban összesen 3070 esetben kezdődött ilyen a tartozás behajtása érdekében.

A kártyás vízmérő megoldás lehet a tartozás megállítására, a társaság Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-vel és a pécsi önkormányzattal indított programja keretében már 280 pécsi bérlakásba szereltek fel előre fizetős vízmérőt.

Képünk illusztráció.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva