Családbarát hivatal: baba-mama szobát adtak át

2017. január 12. csütörtök 13:30

Családbarát hivatal: baba-mama szobát adtak át

A Baranya Megyei Kormányhivatal a pécsi Mosolymanó Egyesület kezdeményezésére baba-mama szobát hozott létre a Családtámogatási és Pénzbeli Ellátási Osztály ügyfélszolgálatán.

Az újonnan kialakított helyiségben ügyintézés közben is megfelelő környezetben gondoskodhatnak gyermekükről az anyukák. A Mártírok útja 12. szám alatt található ügyfélszolgálatot jellemzően kisgyermekes szülők keresik fel, hiszen itt intézhetők a családi pótlékkal, gyermekgondozást segítő ellátással, gyermeknevelési támogatással, anyasági támogatással kapcsolatos ügyek. Csak az elmúlt évben 18 ezer ilyen ügyben segítettek a Baranya Megyei Kormányhivatal családtámogatási szakemberei.

Ez a magas szám is jól mutatja, hogy ezen az ügyfélszolgálaton igen jelentős az ügyfélforgalom. A Kormányhivatal kiemelten fontosnak tartja, hogy az ügyfél- és családbarát közigazgatás minél teljesebb megteremtése érdekében minden tekintetben segítse a hivatalokba betérő állampolgárokat. - A baba-mama szoba kialakításával szerettük volna kifejezni, hogy számunkra az ügyfelek kényelme, nyugalma a legfontosabb. Lehetővé szeretnénk tenni, hogy az édesanyák ügyeik intézése során bátran magukkal hozhassák gyermeküket a hivatalba, és a másik szülőnek ne kelljen szabadságot kivenni a kényszerű gyerekfelügyelet miatt - hangsúlyozta dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott.

Az ünnepélyes átadáson a Kormányhivatal képviseletében Müllerné dr. Juhos Bernadett főigazgató köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a hivatal nagy örömmel állt a kezdeményezés mellé, mert kiemelten fontosnak tartja, hogy ügyfelek igényeinek minden meg tudjanak felelni. Vörösné Deák Andrea a Mosolymanó Egyesület elnöke azt hangsúlyozta, hogy a baba-mama szoba csak összefogással, minden érintett szereplő együttműködésével valósulhatott meg. A helyiség bebútorozására a civil közösség felajánlásainak köszönhetően kerülhetett sor.

Csizi Péter országgyűlési képviselő megnyitó beszédében kiemelte, hogy a Kormány igyekszik minden támogatást megadni a családoknak. Ez önmagában azonban nem elegendő, ha az ügyintézés során nem társul mellé megfelelő színvonalú szolgáltatás. Fontos, hogy a támogatások igénybevétele során az ügyfelek azt érezzék, valóban értük, a köz szolgálatában dolgoznak az állami tisztviselők. A most kialakított baba-mama szobába a pelenkázószekrényt és a fotelt a pécsi Mosolymanó Egyesület ajánlotta fel.

A helyiségben szerény, de nyugodt körülmények között pelenkázhatják vagy szoptathatják gyermeküket az anyukák. A falat a kormányhivatali nyílt naphoz kapcsolódóan a baranyai óvodások, kisiskolások számára minden évben meghirdetett rajzpályázatra beküldött alkotások díszítik. A szoba az épület földszintjén, az ügyfélmosdókkal szemben található, babakocsival is egyszerűen megközelíthető.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal