Búcsú Dr. Németh Elemértől

2017. január 31. kedd 23:32

Búcsú Dr. Németh Elemértől

Január 25-én, 79. életévében elhunyt Dr. Németh Elemér, Mohács város egykori vezetője, aki a rendszerváltás után is több mint másfél évtizeden keresztül a képviselő-testület tagjaként dolgozott Mohácsért.

1938. február 28-án született Mohácson.

Dr. Németh Elemér a keszthelyi Pannon Agrártudományi Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát, majd doktori fokozatot. A szakképesítése megszerzése után tizenkét évig a mohácsi járásban, a mezőgazdaságban dolgozott termelésirányítóként. Az agráriumban eltöltött évek után 1967-től a Mohácsi Járási Tanács elnökhelyettese, 1973-tól elnöke, 1983-tól pedig a Mohács Városi Tanács elnöke volt.

Munkássága alatt a városban több mint ötszáz új lakás talált gazdára, kiépült a Duna-parti támfal, délszláv múzeum létesült, megépült a színházterem, az új kollégium.

Földgázzal látták el a várost, a lakótelepen fűtőmű kezdte meg a működését. Számos belterületi út létesült, 2.000 köbméteres víztározó és csatornázás javította a mohácsiak életminőségét. Városvezetői tevékenysége alatt fejlesztések sokasága történt az egészségügyi, a szociális és az oktatási ágazatban is. Kezdeményezője és létrehozója volt a német, a román és a francia testvérvárosi kapcsolatainknak.

Nyugdíjba vonulása után is aktívan részt vett a közéletben: 1990-től 2006-ig a város 1-es számú választókerületének egyéni képviselőjeként tagja volt Mohács Város Képviselő-testületének, egy ideig bizottsági elnöki feladatokat is ellátott, s ugyanilyen szerepet töltött be pár évig a Baranya Megyei Közgyűlés soraiban.

Több évtizedes, eredményes közéleti munkáját, tevékenységét több díjjal, kitüntetéssel is elismerték. 2007-ben, államalapításunk ünnepén a Mohács Város Tisztelete Jeléül - „Mohácsért" Aranygyűrűt vehette át Szekó József polgármestertől.
Dr. Németh Elemér temetésére szűk családi körben kerül sor.

Mohács Város Önkormányzata 2017. február 3-án, pénteken 11.30 órakor a Városháza Dísztermében nyilvános megemlékezésen búcsúzik el Dr. Németh Elemér egykori városvezetőtől.

Mohács Város Önkormányzata