Bringázz és utazz tovább: kerékpártárolót adtak át a pécsi buszpályaudvaron

2015. július 30. csütörtök 11:40

Bringázz és utazz tovább: kerékpártárolót adtak át a pécsi buszpályaudvaron

Bebics János, a Dél-dunántúli Közlekedési Központ vezérigazgatója július 30-án, csütörtökön átadta Pécs első B+R kerékpártárolóját. 

A B+R - Bike and Ride -, azaz bringázz és utazz tovább elv lényege, hogy a kerékpárral az állomásra érkező utas biztonságos körülmények között hagyhatja biciklijét, amíg a buszozást követően vissza nem tér az állomásra. 

Bebics János elmondta, hogy egyre több utas érkezik kerékpárral, akik biciklijüket ott rögzítik, ahol éppen találnak helyet neki, nem ritkán szabálytalanul, zavaró módon. Ezért elhatározták, hogy mindhárom megyeszékhely központi autóbusz-állomásán B+R kerékpártárolókat építenek, ezek közül az első Pécsett valósult meg.


A pályaudvar Árkád felőli oldalán, a jelenlegi főbejáratnál épült meg a betonszerkezetű, fedett, éjszaka kivilágított kerékpártároló, amely alapvetően megváltoztatta a bejárat arculatát, a kortárs építészet világát tükrözi, ugyanakkor mindenben megfelel a kerékpárok biztonságos és kulturált ideiglenes tárolási követelményének. Dr. Veres Gábor és Greg András tervei alapján olyan létesítményt valósított meg a közlekedési társaság - kiegészülve egy térrel harmonizáló dohányzóhellyel - , amely formai és funkcionális elemek figyelembe vétele mellett a környezetbe illik. A beruházással párhuzamosan a környezetet is rendezték. 

Még ebben az évben megvalósul egy hasonló kerékpártároló a szekszárdi autóbusz-állomáson is, amelynek tervezése elkezdődött.

A vezérigazgató elmondta, hogy a forgalombiztonság érdekében a jövőben az útburkolatot is javítani fogják, illetve jövőre az utasok klimatizált váróteremben várhatják majd a buszt a nagy hőségben.

Felső képünkön Bebics János a Dél-dunántúli Közlekedési Központ vezérigazgatója.

Cikkbeni képünkön Greg András, az egyik tervező.

Cs. E.