Brahms-koncerttel emlékeznek az elhunytakra a Kodály Központban

2014. október 23. csütörtök 13:22

Október 31-én 19 órától a Kodály Központban Johannes Brahms: A végzet dala és Német requiem című darabjait tűzik műsorra.

Az előadáson Kovács János vezényel, aki három nyáron át a Bayreuthi Ünnepi Játékok zenei asszisztense, 1987 és 1990 között pedig az Operaház vezető karmestere is volt. Rendszeresen fellép valamennyi jelentős magyar zenekar koncertkarmestereként.

Közreműködik Kriszta Kinga (szoprán), Perencz Béla (bariton) és a Nyíregyházi Cantemus Kórus (karig.: Szabó Soma).

A koncert várható hossza: 86 perc.

Az 1866-ban elkészült, de a ma ismert, hét tételes formájában csak 1869-ben bemutatott Német rekviemet és az alig két évvel később, 1871-ben színpadra vitt Schicksalsliedet (A végzet dala) a zenetörténet egyértelműen Johannes Brahms legkiemelkedőbb kórusművei között tartja számon. A szopránra, baritonra, vegyeskarra és nagyméretű zenekarra hangszerelt Német rekviemhez, mint címe is mutatja, a szövegeket a mester rendhagyó módon a Biblia Luther-féle fordításából válogatta össze, hangvételében pedig a német barokk olyan mestereinek művészetét igyekezett megidézni, mint Johann Sebastian Bach vagy a maga rekviemjét szintén anyanyelvén komponáló Heinrich Schütz. A háromtételes Schicksalsied, mely Friedrich Hölderlin azonos című költeménye alapján készült kórusra és zenekarra, szintén gyászos, tragikus tónusú alkotás, varázslatos befejezése viszont a panaszos emberi hang elhallgatását követően megbékélést és fenséges nyugalmat tükröz.