Boszorkány a pécsi Jobbik-vezér

2010. október 25. hétfő 18:56

Boszorkány a pécsi Jobbik-vezér
Történelmet végzett 26 éves fiatalember. A Jobbik pécsi országgyűlési képviselője, a párt pécsi elnöke. Ő Németh Zsolt! Egyrészről... Másik valóságában azonban ő Killer (jelentése: gyilkos). A szerepjátékok rettegett kalandmestere.

Németh Zsolt szívesen beszélt a Pécsi Újság.hu-nak az úgy nevezett Mágus szerepjátékról, amit űz. "Na végre nem azt kérdezitek, hogy mi volt a Parlamentben" - mondta.

Zsoltot, az egyik játékos társa "buktatta le" előttünk. Ő azonban egy percig sem tagadta, hogy kedvenc kedvtelése, ha a félelmetes Killer szerepében kalandmesterként irányíthatja az ő és játékostársai fantáziájának csatáit.

Egy laikus számára nehezen érthető Zsolték külön kis világa. Lényege, hogy páran összeülnek és a fejükben kitalálnak egy fantáziavilágot, amelynek uralkodója természetesen a Killer. Az ezer oldalas szabálykönyvet ismerve indulhat a játszma, akár egy számítógépes stratégiai játék. Elképzelt tér, elképzelt idő. Választott karakterek és szabályrendszer, s a mindent tudó és hatalmat birtokló kalandmester.

Az interneten gazdag "szakirodalma" van a szerepjátékoknak. Az összeesküvés elméletek megszállotjai szerint a világ vezetői egytől egyig az egyetemek "szabadkőműves páholyaiból" kinőtt szerepjátékosok, akiket egész életük folyamán a játékmesterük irányít. Vagyis kivételes és veszélyes hatalom van a kezében.

Zsolt ezen csak kacag: "szerintem nincsenek ennek semmilyen veszélyei." Bár azt ő is belátta, hogy több órányi hierarchikus játszadozás után már "civilként" is másként viszonyulnak egymáshoz a szereplők.

A pécsi Killernek nem igazán van tudomása róla, hogy a magyar Országgyűlés 386 képviselője között akadnának még játékos karakterek: boszorkányok, varázslók, mágusok, vagy más killerek. Azt mondta, csak a Jobbik pártigazgatójával, Szabó Gáborral szoktak erről cseverészni. De ha össze tudnának toborozni egy garnitúra politikust, szívesen kalandozna egyszer az Országházban is. Bár azt megjegyezte, hogy szocialista politikusoknak nem örülne, bizonyára gyorsan végezne a karakterükkel...

Zsolt mesélt olyan megszállottakról is, akik elhagyatott épületekben, sőt temetőkben játszanak. Ők viszont inkább a lakásaikon fantáziálgatnak, vagy a Jobbik pécsi, Teréz utcai pártszékházában. Ilyenkor legalább fél napig csak a játékra merednek, de az sem ritka, hogy egy kaland több napig tartson - igaz, amióta a pécsi elnök parlamenti képviselő, egyre kevesebb ideje jut hobbijára. Mint mondja, ebben az évben eddig mindössze egyszer sikerült összejönnie játékostársaival.

S. B.