Boros Misi is elnyerte a tehetséges fiatal zeneművészek Junior Prima Díját

2016. október 27. csütörtök 20:44

Boros Misi is elnyerte a tehetséges fiatal zeneművészek Junior Prima Díját

Idén is tíz fiatal zeneművész, köztük a pécsi Boros Misi zongoraművész és Erdélyi Dániel karmester is átvehette a Junior Prima Díjat csütörtök este a Müpában tartott gálaesten. 

Az ifjú pécsi zongoraművész mellett elismerésben részesült Baranyai Barnabás gordonkaművész; Brindás Barnabás harsonaművész; Csabay Domonkos zongoraművész; Erdélyi Dániel karmester; Homoki Gábor hegedűművész; Kocsis Krisztián zongoraművész; Rab Gyula tenor; Ránki Fülöp zongoraművész és Tornyai Péter zeneszerző.

Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. Zrt. elnök-vezérigazgatója a díjátadón elmondta: az MVM új stratégiát hirdetett, amelynek kiemelt eleme a tehetségek támogatása, az innováció és a múlt értékein alapuló, a jövőbe mutató értékteremtés. Kiemelte: a díjat rangos, nemzetközileg elismert szakemberekből álló zsűri ítélte oda, így ez az elismerés bárhol a világon megállja a helyét.

A Junior Prima Díj tíz nyertese két-kétmillió forintos támogatásban is részesül - tette hozzá. Felidézte, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2008-ban alapította a díjat, amelyet idén kilencedik alkalommal adtak át.

Vigh Andrea zsűrielnök, a Zeneakadémia rektora elmondta: a fiatalok számára nagy lehetőség ez a díj, amely nélkül a "szárnynyitogatás" sokkal nehezebb lenne pályájuk elején. Hangsúlyozta, hogy idén is nehéz dolga volt a zsűrinek, mivel Magyarországon kifogyhatatlan a zenei tehetség, és csupán tíz olyan fiatal művészt részesíthetnek a díjban, aki nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi zenei világ fontos szereplője is lesz a következő években.

A díjak odaítélésében közreműködő zsűri tagja volt Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész, Rost Andrea Prima Primissima és Kossuth-díjas operaénekesnő, Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Devich János Liszt-díjas gordonkaművész, érdemes művész, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima Díjas trombitaművész, Jakobi László gordonkaművész, hangversenyrendező és Balázs János, Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész.

Az MVM Zrt. gondozásában az elmúlt években 90 tehetséges fiatal kapta meg a zeneművészet terén kimagasló teljesítményért járó Junior Prima Díjat, amely kétmillió forinttal jár.

Boros Misi 13 éves, pécsi zongoraművész. Valamennyi országos zongoraversenyt megnyerte a korosztályában. Külföldön Rómában, Milánóban, Párizsban nyert zongoraversenyt. Összesen 11 versenyen szerzett első helyet.

Több, mint százötven koncerten játszott, csak 2015-ben 82 hangversenyen lépett föl. Szólókoncertjei és önálló zenekarral való fellépéseinek száma harminc. Magyar, erdélyi és szlovákiai városok mellett a következő külföldi helyeken is adott koncertet: New York, Milánó, Zürich, Tokió, Osaka, Brüsszel, Stockholm, Göteborg, München, Párizs, Aix-en-Provence, Hohenems, Lustenau.

Erdélyi Dániel a magyarországi fiatal karmester generáció egyik legtehetségesebb tagja. Korán megmutatkozó zenei elhivatottsága révén számos országos zongora és orgonaverseny díjazottja, későbbiekben pedig karmesterként és karvezetőként többszörös országos győztes illetve nemzetközi különdíjas is. Fontosabb elismerései: a Fiatal Karvezetők Országos Versenyén I. díj, a VI. Fiatal Karvezetők Nemzetközi Versenyén különdíj, az országos Lantos Rezső Karvezető Versenyen I. díj, valamint közönségdíj. 2012-ben a dél-koreai Keimyung University alapítványösztöndíjasa.

Tudását számos nemzetközileg elismert karmester kurzusán gyarapította, mint például Helmuth Rilling, Eötvös Péter és Vajda Gergely, Vashegyi György, Szabó Dénes, Johannes Prinz, Franz Jochum, Howard Williams, Hamar Zsolt.

Az egyetem befejezése óta aktívan részt vesz a magyar zenei életben. Rendszeres felkérései vannak az ország több zenekarától, a pécsi Pannon Filharmonikusoktól, a Savária Szimfonikus Zenekartól, a Miskolci Szimfonikus Zenekartól, a debreceni Kodály Filharmonikusoktól és a Kodály Kórustól valamint Csíkszeredáról a Csíki Kamarazenekartól. 2014 decemberében több mint 20 jelentkező karmester közül a Műegyetemi Zenekar zenei vezetőjévé, karmesterévé választották.

 

 

Dániel és Misi zenei pályafutásának első patronálója zongoratanáruk Megyimóreczné Schmidt Ildikó tanárnő volt. Csütörtökön este a Művészetek Palotájában mindketten a fiatal magyar zenei tehetségek legnagyobb elismerésében Junior Prima Díjban részesültek.

Dániel és Misi kisgyermekkoruk óta rendszeres látogatói a Pannon Filharmonikusok koncertjeinek. Érdekesség, hogy 2016 tavaszán mindketten a Nemzeti Filharmonikusokkal közös koncertet adtak a Kodály Központban. Dániel karmesterként, Misi pedig zongoristaként lépett a színpadra.

MTI