Bólyban génmódosított szóját tárcsáztatott ki a hatóság - a Pioneer a hunyó?

2011. június 17. péntek 16:32

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) kötelezte a Pioneer Zrt.-t, hogy a Bólyi Agrokémia Kft. 240 hektáros területén elvetett GMO-val (génmódosított szervezet) szennyezett vetőmagot tárcsázza ki - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-t.

Az MgSzH munkatársai hatósági és laboratóriumi vizsgálataikon ugyanis kimutatták, hogy GMO-val szennyezett, mintegy 20 tonna szója vetőmagot vetettek el ezen a területen. A Kft. a vásárláskor nem tudott a szennyezésről.

A már kikelt növényállományt, a hatósági ellenőrök jelenlétében, a vetőmagot forgalmazó Pioneer Zrt. az érintett területen kitárcsázta a földből. A kártérítési és a kitárcsázási költségek a jogszabályok alapján a vetőmag-forgalmazót, tehát a Pioneer Zrt.-t terhelik.

A magyar kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium mindent megtesz azért, hogy megőrizze Magyarország GMO mentességét. A hatályos jogszabályok alapján az országba nem lehet behozni GMO-s vagy GMO-val szennyezett vetőmagot - hívja fel a figyelmet a közlemény.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter április 27-én rendelt el fokozott ellenőrzést a vetőmagoknál. Május végéig az MgSzH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága 250 vizsgálatot végzett. A bólyin kívül még öt esetben találtak GMO-val szennyezett tételt: több mint 6 tonna - 300 zsák - kukorica vetőmagot és 20 kilogramm szója vetőmagot. A növénytermesztési hatóság ellenőrei a tételek megsemmisítéséről döntöttek, ennek költségei a vetőmag-forgalmazó Pioneer Zrt.-t terhelik.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és az MgSzH a jövőben is határozottan fellép a GMO-val szennyezett vetőmagok magyarországi jelenlétével szemben - tartalmazza a közlemény.

(mti)