Biztonsági őrökre már nem költ a Grupo Milton: mostanság bárki bejuthat a Magasházba

2013. március 03. vasárnap 18:13

Biztonsági őrökre már nem költ a Grupo Milton: mostanság bárki bejuthat a Magasházba

Az elmúlt hetekben két esemény is rávilágított, hogy a pécsi Magasházba csak az nem sétál be, aki nem akar. Előbb pécsi egyetemisták lógattak ki molinót az egyik erkélyről, másnap pedig néhány hajléktalan tűzgyújtása okozott riadalmat. Az épületet - az önkormányzat előírása nyomán - napjainkban kerítés védi, ám hamar kialakultak az „ösvények" ahol szabad az átjárás. A házat kamera is pásztázza, de láthatóan ez sem ér túl sokat.

Az 1989-es kiüresítés után napjainkban szinte újra benépesül a pécsi szellemépület. A Magasházba gyakorlatilag szabad a bejárás, így vannak, akik kíváncsiságból, mások egy demonstráció beharangozása végett mennek be az épületbe. De bőven akadnak olyanok is, akik az éjszakákat vészelik át a betonkolosszusban.

- A Magasház őrzése, és az illetéktelen bejárások kiszűrése az épület kiürítésétől problémát jelentett a mindenkori ingatlantulajdonos számára - számolt be az elmúlt esztendők tapasztalatairól Magay Miklós, a Városfejlesztési és Kommunális Referatúra csoportvezetője. Hozzátette: volt olyan időszak, amikor biztonsági őr védte a területet, de „bizonyos csoportok különböző indíttatásból folyamatosan próbálkoznak a bejutással", még annak ellenére is, hogy a spanyol tulajdonos minden egyes esetben rendőrségi feljelentést tett és tesz az ügyben.

A biztonsági őrök mára eltűntek a Magasházból, ezt ott jártunkkor munkatársunk is megtapasztalhatta, de a környéken járőröző polgárőröktől is azt tudtuk meg, senki sem felügyeli az épületet.

Az őrzéssel kapcsolatos hiányosságokra már a pécsi önkormányzat is felhívta a tulajdonos (a Spanyolországban bejegyzett Grupo Milton - a szerk.) figyelmét.

- Tavaly - miután a Hatósági Főosztály elrendelte - az objektum köré kerítést emeltek, illetve kamera is működik a területen. A tulajdonos tehát megtette azt, amit más ingatlanok esetében megtesznek a védelem érdekében - mondta Magay Miklós.

Ezen túlmenően azonban több beleszólása nincs a városnak, hiszen - mint csoportvezető leszögezte -, „az ingatlantulajdonos döntése, hogy a saját vagyonát miként őrzi". Az pedig - fűzte hozzá - „nem releváns kérdés", hogy az önkormányzat mit gondol a ház védelméről.

Képünkön: szabad az út a Magasházba. 

Palotás P.