Beváltak a kamerák a pécsi buszokon, visszatartja a rongálókat és balesetnél is segít

2014. szeptember 19. péntek 10:28

Beváltak a kamerák a pécsi buszokon, visszatartja a rongálókat és balesetnél is segít

Tavasz óta működnek a pécsi buszokon kamerák. Mint azt a Tüke Busz munkatársától megtudtuk, az utasteret figyelő masinák eddig beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, így a cégnél úgy tervezik, folyamatosan szerelik majd fel a kamerákat a járművekben. A beruházás több millió forintba kerül a városi cégnek.

Összességében pozitív tapasztalatok szűrtek le a közlekedési cég munkatársai a tavasz óta autóbuszokon működő kamerákkal kapcsolatban.

- A visszajelzések nagyon jók, az eddig eltelt időszak alapján megállapítható, hogy a rongálásokat illetően visszatartó ereje van a kameráknak - értékelte a tesztidőszak eddigi részét Bognár Szilvia, a cég kommunikációs munkatársa.

Elmondta, amellett, hogy a szándékos károkozókat elriasztják a masinák - melyek felvétele bizonyítékként szolgálhat a bíróságon is -, egy utasbalesettel kapcsolatban is segítettek, vélhetően hosszas vitát előzve így meg a felelősséggel és a kártérítéssel kapcsolatban.

- Egy alkalommal az autóbuszról való leszállás közben sérült meg egyik utasunk bokája. Az ajtókamera által rögzített felvételen jól látszott, hogy papucsával az alsó lépcsőfok szélére lépett, és így csúszott le a lába a járműről - idézte fel az ominózus esetet Bognár Szilvia. Hogy hány autóbuszon működnek kamerák, „biztonságtechnikai okokra" hivatkozva nem árulta el.

Annyi azonban bizonyos, hogy az új, zöld színű csuklós Volvo-buszon felirat is jelzi, hogy figyelik az utasteret, de a Credo típusú járművek egy részén is könnyen észrevehető a berendezés.

Mindenesetre az elképzelések arról szólnak, hogy a mostaninál több járműre telepítenek kamerákat, ám egyelőre sok a bizonytalanság. Bognár Szilvia ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre annyit közölt, a tervek szerint „folyamatosan szerelik fel a kamerákat", azt azonban nem tette hozzá, hogy hány járművet érinthet a fejlesztés.

A költségekről szólva elmondta, „összességében több milliós tételt jelent a társaságnak a beruházás". Az összeg természetesen erősen függ a kamerarendszerbe bevont buszok számától.

Palotás P.