Bekerült a pécsi Szalon Sör a Pécsi Értéktárba

2016. február 17. szerda 16:30

Bekerült a pécsi Szalon Sör a Pécsi Értéktárba

A pécsi Szalon Sört is felvette legutóbbi ülésén a Pécsi Értéktár gyűjteményébe a Pécsi Értéktár Bizottság - közölte Decsi István, a testület elnöke.

A testületet a Pécsi Sörfőzde vezetősége kereste meg ajánlásával, hogy a Szalon Sör is a Pécsi Értéktár részét képezze, melyről a sörfőzde területén, kihelyezett ülés keretében született döntés.

A Pécsi Sörfőzde Zrt. hazánk legrégebb óta folyamatosan üzemelő sörfőzdeként működik, a sörkészítés, így a Szalon Sör készítése tekintetében is 167 év sörfőzési tapasztalatát felhasználva. A Szalon Sör főzéséhez - a többi itt főzött sörhöz hasonlóan - a Mecsek hegység „ajándékát", a saját kutakból nyert kiváló minőségű karsztvizet használják.

A Szalon Sör 108 éve kerül a pécsi a családok asztalára, a legkülönbözőbb ünnepi események kísérője, a jó hangulatú társasági sörözések söre, amelyet kiváló minőségben készítenek - mondta el Decsi István, a Pécsi Értéktár Bizottság elnöke.

A gyáralapító családnak Pécs városa iránti elhivatottságát jól mutatja, hogy 1912-ben kérelemmel fordultak Pécs Szabad Királyi Város Törvényhatósági Bizottságához, hogy a város címerét söreinek csomagolásán és a dombor-nyomott palackjain használhassák, amelyet a Törvényhatósági Bizottság - 200 korona megfizetése mellett - a Hirschfeld S. Sörgyára részére - 1912. április 15-ei hatállyal engedélyezett. Mindebből a momentumból is látható, hogy a sörgyár nagyon büszke volt arra, hogy Pécsett működik, hozzájárulva ezzel is a város jó hírének öregbítéséhez. A címerhasználat a gyár 1948-as államosításáig gyakorlat volt, utána történelmünk „szomorú lenyomataként" 45 évnyi szünet következett.

A gyár 1993-as privatizációját követőn az új tulajdonos, a Wenckheim család nagyon fontosnak tartotta a múlt értékeinek tiszteletét, a Sörfőzde és a Szalon márka Pécshez való kötődését, és mint felmutatandó értéket, ennek jegyében a palackos Szalon Sörök címkéjére, nyakszalagjára, a dobozos Szalon Sörökre - e szép és fontos tradíciót folytatva - ismét felkerült és azóta is fent található „Pécs Szabad Királyi Város" Címere.

Képünkön a Pécsi Sörfőzde Alkotmány utca felőli oldala látható.

Forrás: Pécs Polgármesteri Hivatala - Fotó: Dittrich Éva