Béke, biztonság? Majd' negyven éve volt olyan kevés gyilkosság Pécsett, mint tavaly

2015. február 28. szombat 19:30

Béke, biztonság? Majd' negyven éve volt olyan kevés gyilkosság Pécsett, mint tavaly

Utoljára 1977-ben volt ilyen: Pécsett (és a teljes megyében) „csak" két gyilkosságot követtek el. Korinek László jogászprofesszor szerint azonban ez véletlenszerű, vagyis nem történt csoda, s a tetteseket nem befolyásolja a rendőrség príma elfogási eredményessége sem.  

 

Baranyában és Pécsett a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőit, a gyilkosokat rendre elfogják a rendőrök. Nem volt ez másképpen tavaly sem, valamennyi vélt elkövetőt felelősségre vontak.

Sokkal inkább újdonság ellenben az, hogy mindössze két gyilkosságot követtek el Pécsett 2014-ben.

Ilyenre nagyon régen, majdnem négy évtizede, egészen pontosan 1977 óta nem volt példa. Az arányokat jól érzékelteti, hogy a közelmúltban volt olyan év, amikor tizennyolcnál állt meg a számláló, 2010-ben tizennégynél, egy évvel később pedig tizenegynél.

A rablók is rács mögött

Tavaly az összesen ismertté vált bűncselekmények száma szintén csökkent a megyében, kevesebb mint tízezret regisztráltak, az eredményes nyomozások aránya pedig megközelített a hatvan százalékot. A gyilkosságok mellett az összes rablást is felderítették a rendőrök.

A kedvezően alakuló statisztikából azonban egyáltalán nem következik, hogy mostantól a nyugalom és a béke lesz az úr Pécsett, a potenciális bűnelkövetőeket ugyanis Korinek László, a Pécsi Tudományegyetem jogászprofesszora szerint nem befolyásolja az a tény, hogy lebukásuknak óriási a kockázata. 

- Az emberölés ritkán előforduló jogsértés, amelynek hátterében a legtöbbször személyi, családi konfliktusok állnak, amelyek viszonylag könnyen kinyomozhatók, így a felderítési arány magas - mondta a Pécsi Újság.hu érdeklődésére. - Az éppen aktuális statisztika nem befolyásolja az elkövetőket. Szinte teljesen véletlenszerű, hogy egy adott évben hány ilyen eset történik egy városban, országosan pedig kiegyenlítődik az arány. Nem kell tehát a mostani tendencia mögött csodát látni - tette hozzá. 

A jogászprofesszor véleményét osztotta egy hírportálunk által megkérdezett bűnügyi pszichológus is. Úgy vélte, bár fájdalmas kimondani, de sajnos vannak előre kódolható gyilkosságok, amelyeket évről-évre el fognak követni. Ezek általában a tettesek életmódjából következnek, és lényegében csak az számít véletlennek, hogy mikor fajul tettlegességig mondjuk egy „megszokott" családon belüli, bor- és pálinkagőzös veszekedés.

Mindezek mellett olyan bűnesetek elkövetése is benne van a pakliban, amelyekre nem lehet számítani, olyannyira nem, hogy még az elkövetők sem gondolnak sokszor az erőszakra azt megelőzően, hogy ahhoz folyamodnának. Ezek azok a tipikus esetek, amelyek amiatt következnek be, mert a tetteseknél „elszakad a cérna".

A kriminálpszichológus szerint mindezek megelőzésére az esély szinte nulla, így az a rendőrségtől nem is várható el.

B. E. - P. P. - Fotó: Kálmándy Ferenc