Begurult a Zsolnay Zrt. a család és a város megállapodása miatt

2016. december 09. péntek 15:36

Begurult a Zsolnay Zrt. a család és a város megállapodása miatt

A Zsolnay név egy kereskedelmi márka, ami családra utaló jellegét elveszítette, a név árujelzővé vált, amit kizárólag a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. használhat - közölte a társaság pénteken az MTI-vel a Zsolnay név használatáról Pécs városa és a Zsolnay család három tagja között született csütörtöki megállapodásra reagálva. Ha az érintett felek továbbra is folytatják jogsértő magatartásukat, akkor a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. feljelentést tesz ellenük - olvasható a levelükben.

A csütörtöki megállapodás értelmében a család leszármazottai a szerződésben a Zsolnay hagyomány megőrzése, az érték mentése érdekében hozzájárultak a név és a nizzai osztályozás szerinti, több osztályba tartozó árukra és szolgáltatásokra is kiterjedő "Zsolnay" európai uniós védjegy használatához a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-nek, valamint a Zsolnay-negyednek a korábban már megszervezett rendezvényeihez.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. levélben fordult a Pécsen létrejött megállapodást aláíró Zsolnay család két tagjához, Mattyasovszky-Zsolnay Zsófiához és Mattyasovszky-Zsolnay Viktorhoz, valamint Pécs megyei Jogú Város polgármesteréhez is.

A levélben hangsúlyozták: a Zsolnay márkanév kizárólagos tulajdonjoga a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t illeti meg. A márkanév folyamatos használata a magyarországi és a nemzetközi kereskedelemben a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. által gyártott termékek megkülönböztetésére szolgál.

Ezért a társaság felhívja a csütörtöki megállapodást aláíró felek figyelmét, hogy mindennemű a Zsolnay márkanevet érintő tevékenységüket jogellenesnek és visszaélésnek tekinti. Ráadásul a jogosulatlan névhasználattal a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nek okoznak kárt - tették hozzá.

A társaság levelében közölte: a szerződést aláíró családtagok és Pécs város is vegye tudomásul, hogy a Zsolnay márkanév vonatkozásában semmilyen rendelkezési jog nem illeti meg őket, ezért a márkanevet érintő jognyilatkozataik is érvénytelenek - olvasható a társaság levelében.

MTI