Baráti összeröffenésből autós csúcstalálkozó: akár félezren is körözhetnek Pécsett - VIDEÓ

2017. március 16. csütörtök 12:40

Baráti összeröffenésből autós csúcstalálkozó: akár félezren is körözhetnek Pécsett - VIDEÓ

Legutóbb még csak spontán „gurultak össze" a pécsi autósok, ezúttal viszont már szervezett találkozó keretében vonulhatnak fel a városban pénteken késő este. Az esemény olyan nagyra nőtte ki magát, hogy a szervezők a következő alkalomra nem kevesebb, mint ötszáz résztvevőre számítanak. 

Nagyon úgy tűnik, hogy a Dél-Dunántúl legnagyobb márkafüggetlen autóstalálkozóját hozza össze néhány pécsi autókedvelő, köszönhetően annak, hogy hihetetlenül gyorsan elterjedt legutóbbi akciójuk híre, amikor is egy egyszerű baráti összeröffenésből egy százfős spontán autós felvonulás kerekedett.

- A mi kis társaságunknak szerveztünk egy találkozót, amire tizenketten jelezték, hogy ott lesznek és még huszonnyolcan érdeklődtek. Mi is nagyon meglepődtünk, amikor azt láttuk, hogy a nagyjából negyven főből valahogy száz autó lett a helyszínen. Ekkor jött az ötlet, hogy ha már ennyien összejöttünk, tegyünk egy kört a városban - mesélt az előzményekről hírportálunknak a szervezőcsapat egyik női tagja.

Mint megtudtuk, az egész szájról-szájra terjedt, aki hallott róla, meghívta az ismerősét, így történhetett, hogy ilyen nagyra nőtt az esemény. Egyáltalán nem bánják, hogy így alakult, sőt szeretnék meglovagolni ezt a hatalmas érdeklődést az autós találkozó iránt.

- Eredetileg azért csináltuk, hogy feldobjuk a péntek estét, amikor csak összefutunk a parkolóban és beszélgetünk. Most, hogy már ennyi embert megmozgattunk, szeretnénk egy társaságot, ahol közös a hobbi és az érdek, ahová mindenki becsatlakozhat, és nem nézzük le a másikat.

A március 3-ai spontán felvonulás:


Az autórajongó nő elmondása szerint a környéken nincs olyan közösség, ahová a Ladától kezdve a Volkswagenen át a Hondáig bármilyen járgánnyal rendelkező autós tartozhat, ezért fontosnak tartják, hogy az egyes márkák kedvelői feszültségkeltés nélkül találkozhassanak egy helyszínen.

Nagyra nőttek, de még nagyobbra szeretnének

A szervezők a hatalmas érdeklődést kihasználva további találkozókat terveznek a jövőben. Legalább havonta egy ilyen alkalmat szeretnének összehozni, de már az is tervben van, hogy nyáron egy kétnapos, nagyobb kivitelezésű eseményt is tartanának. Hogy az éjszakai kocsikázás hírét még tovább vigyék, fotósokat, videósokat és a médiát is segítségül hívják.

Ugyanakkor a rend őreivel sem szeretnének konfliktusba kerülni a késő esti kocsikázással, ezért ezúttal már jóval tudatosabban bonyolítják le az eseményt. A szervezőcsapat arra is szigorúan figyel, hogy ne okozzanak kellemetlenséget az utakon. A résztvevők tudtára adták, hogy a szabályos közlekedést várják el mindenkitől, erre az elöljárók felügyelnek a felvonulás során is. Ők azon lesznek, hogy fékezzék az út közben előforduló veszélyek kockázatát, mialatt az elkerülőn a 6-os főút irányába, Patacs felé haladnak, majd a 6-oson végig a Budai Vámnál lévő hipermarketig autóznak.

- A KRESZ-t betartjuk, a piros lámpánál ugyanúgy megállunk, a gyalogos átkelőhely pedig akkor is az marad, ha több százan vagyunk az úton - hangsúlyozta az általunk megkérdezett egyik szervező, aki azt is elmondta, hogy a pláza hátsó parkolóját kordonokkal elkerítik számukra, hogy ne legyen fennakadás a többi autóval szemben.

Ezekre az intézkedésekre minden bizonnyal szükség is lesz, hiszen várhatóan a múltkori esemény résztvevőinek többszöröse jelenik majd meg ezen a péntek estén a parkolóban. Ráadásul nem csak pécsi autósok jelezték érdeklődésüket, de a környékbeli településekről, sőt a megye határain túlról, így például Kaposvárról, Bonyhádról, Dunaföldvárról, Zalaegerszegről, Budapestről és még Ausztriából is érkeznek a találkozóra.

- Múltkor sikerült egy kis robbanást keltenünk, nem csak itt, országos szinten is. Egy budapesti autós konkrétan azt írta nekünk, hogy bánja, hogy nem pécsi. Ez persze nagyon jól esett nekünk. De nem mindenki támogatja, amit csinálunk. Sokan lenéznek minket azért, mert az autóinkra és a benzinre költjük a pénzt, de ezzel senkinek sem ártunk, magunknak pedig örömöt okozunk.

A „Ha péntek, akkor pláza" elnevezésű eseményre minimum ötszáz autóra számítanak, de mivel napról-napra egyre csak nő az érdeklődők száma, nem kizárt, hogy megint egy hatalmas tömeg gyűlik össze és vonul fel pénteken késő este a városban.

Kiss Alexandra