Bánki Erik törvénnyel szabályozná a tdm-szervezeteket

2015. május 28. csütörtök 16:28

Bánki Erik törvénnyel szabályozná a tdm-szervezeteket

A helyi önkormányzatok, a szolgáltatók és a kormányzat együttműködésével olyan törvény létrehozására van szükség, amely pontosan meghatározza a turisztikai desztináció-menedzsment (tdm) szervezetek helyét, szerepét és a működésükhöz szükséges forrásokat is megjelöli - mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke csütörtökön Hévízen.

Bánki Erik a szervezetek országos konferenciáján arról beszélt, hogy működésüket az állam által az önkormányzati idegenforgalmi adót (ifa) kiegészítő támogatásból lehetne biztosítani.

A tdm-szervezetek azért dolgoznak, hogy fellendítsék az idegenforgalmat, illetve támogatják a turizmus térségi irányításának megszervezését. A szervezetek további feladata a térségek egységes turisztikai arculatának kialakítása, ismertségének növelése, az idegenforgalmi kínálat és megjelenés összehangolása a belföldi és a külföldi piacon.

A szervezetek a turisztikai szereplőket összekapcsoló hálózatot alkotnak, alulról felfelé építkezve, az önkormányzat, a turizmusban érdekelt vállalkozások, szakmai és civil szervezetek önkéntességen alapuló egységeként működnek.

Bánki Erik jó példának nevezte Hévíz esetét, ahol az önkormányzat az ifa-bevételt és az ehhez társuló állami kiegészítést közvetve vagy közvetlenül a turizmusba forgatja vissza. Sok önkormányzat azonban ma még másra költi ezeket a bevételeket, de számos tdm-szervezet nem is életképes, vagy nincs megfelelő működési forrása - jegyezte meg.

Megfogalmazása szerint a turizmusnak ma az a hátránya, ami az előnye, hogy túl jó számokat produkál. Miután úgy tűnik, hogy "önmagától is fut a szekér", nehezebb költségvetési forrásokat "kisajtolni" a kormányból. Olyan középtávú fejlesztési programot kell tehát alkotni, amiből látszik, hogy további források bevonásával milyen többleteredményt érhetnek el az önkormányzatok és a szolgáltatók.

Elmondta: ma nagyjából 28 milliárd forint turisztikai bevételük van évente az önkormányzatoknak, s ehhez az állam több mint 6 milliárd forint kiegészítést ad. Ha csak ezt az utóbbi összeget kifejezetten a tdm-szervezetekre lehetne fordítani, megoldódna a problémájuk.

Hozzátette: nagyjából egy év van arra, hogy az érdekeltek kidolgozzák és a parlament elé vigyék a törvénytervezetet, hogy még ebben a ciklusban a gyakorlati eredményei is láthatóak legyenek.

Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke elmondta, egyetértenek azzal, hogy olyan szabályozás jöjjön létre, amelyik a forrásokhoz jutást is biztosítja a szervezeteknek. Ezeknek pedig azt a garanciát kell vállalniuk, hogy az átadott források a jelenleginél négyszer-ötször hatékonyabban hasznosulnak.

MTI