Ballagás, érettségi: rengeteg pénzbe fáj a szülőknek, és még gürizhetnek is a sulikban

2016. június 30. csütörtök 15:48

Ballagás, érettségi: rengeteg pénzbe fáj a szülőknek, és még gürizhetnek is a sulikban

Minden pécsi iskolában elhangzott az utolsó csengőszó az idei tanévben, az érettségik is befejeződtek, pihenőre vonultak a tanulók, közülük azonban vannak jó néhányan, akik végleg elbúcsúztak iskolájuktól. Egyre színvonalasabb ballagási ünnepélyeket tartanak a végzős diákoknak, s ezzel együtt egyre drágább ajándékokat is vásárolnak nekik a szülők.

Nagy nap a ballagás azoknak, akik éppen elhagyni készülnek éveken át látogatott iskolájukat, ám sokan elfelejtik, hogy nem csak ők készülnek nagyon erre a napra, hanem azok is, akik majd a helyükbe lépnek. A ballagtató osztályon is nagy a felelősség, az ő feladatuk ugyanis, hogy a lehető legszebb formában mutassák meg utoljára a végzősöknek és rokonaiknak az iskolát. Bár nemes gesztusnak tűnik, hogy ez a hagyomány rendszerint az egy évvel fiatalabbakat illeti meg, valójában nem is ők, hanem szüleik végzik el a munkát, ráadásul a saját pénzükből.

- A díszítés is költséges része lett már a ballagásnak - mondta el hírportálunk érdeklődésére egy pécsi szülő, aki már általános iskolában tapasztalta, milyen felhajtás övezi a ballagás előtti készülődést. - Vannak olyan szülői közösségek, akik igényesebb, már-már esküvői dekorációt szeretnének az ünnepségre, miközben azok, akik az előző évben voltak ballagtatók, egyáltalán nem vitték túlzásba és csak egy egyszerű díszítést vállaltak.

Azt is elárulta, hogy bár elsősorban a diákok feladata lenne, hogy a búcsúzóknak méltóképpen díszbe öltöztessék az iskola épületét, s főként az osztálytermet, a munka nagy része a szülőkre hárul, akik között nem mindig nagy az egyetértés: már-már verseny alakul ki a szülők között, hogy ki tud több helyről virágot vagy egyéb díszítőelemeket beszerezni.

S ezt még csak tetézi, hogy a rokonok azon versengenek, ki ad több és nagyobb ajándékot a ballagónak.

Vannak, akik nem sajnálják a pénzt olyan nagy értékű ajándékokra sem, mint az autó, motor vagy akár egy utazás. A szerényebb anyagi körülmények között élő családok gyerekeit frusztrálhatja, ha társaik - a gyakran gyengébb bizonyítványért, érettségiért - ilyen ajándékokat kapnak.

Mi "jár" manapság?

Az ajándék egyfajta jutalom a gyerek számára a szülők szerint, így mindig a ballagás legfontosabb része. Általában virágot, csokoládét és pénzt kap a végzős diák, de divat még ékszert, könyvet és középiskolások esetében italt is adni. A tehetősebbek azonban nem elégszenek meg ennyivel, akár új mobiltelefonnal, laptoppal, fesztiválbelépővel, fotózással, külföldi kiruccanással, vagy akár egy autóval ajándékozzák meg a ballagót. 

De nem csak a diákoknak jár a jutalom, az osztályfőnöknek is már gyakran több tízezer forintos ajándékot szavaznak meg a szülők. Ez lehet akár egy igényes fotóalbum az osztályról, vagy egy nagy értékkel bíró Zsolnay-ékszer vagy porcelán is, de sokszor befutó még a wellnesz-hétvége is. Mivel ezek roppant drágák, így a tehetősebbek azokat is rákényszerítik a költségek vállalására, akik egyébként nem engedhetnék meg maguknak, és ezért kellemetlen helyzetbe kerülnek.

Csakúgy, mint a ballagási ünnepély utáni dínomdánom miatt. A rokonságot ugyanis illik vendégül látni egy ebédre vagy vacsorára. Ha étteremben zajlik az ünneplés, egy kisebb család esetén is 50-60 ezer forint kiadással kell számolni.

Bár az előzőekhez képest kevesebb költséggel jár, az ünnepi öltözék is sokba kerülhet a család számára. A ballagó diáknak ráadásul nem csak az ünneplő ruha, de lányok esetében a frizura és a smink is plusz pénz.

S sokszor mindez hiábavaló, hiszen a gyerek valószínűleg úgysem arra fog emlékezni, hogy állt a haja, mi volt az ünnepi vacsora, vagy hány tízezer forintot adott a nagymama.

Képünk illusztráció.

Kiss Alexandra