Balhé a pécsi civilek között: nem kérnek Tóth Bertalan szónoklatából március 15-én

2016. március 09. szerda 17:17

Balhé a pécsi civilek között: nem kérnek Tóth Bertalan szónoklatából március 15-én

Magukat a szervezőket is megosztotta az a fejlemény, hogy a szocialista országgyűlési képviselő, dr. Tóth Bertalan is beszédet mondott volna a civilek március 15-re meghirdetett megmozdulásán a Széchenyi téren. Úgy tudjuk, a hírre több meghívott szónok lemondta a részvételét, illetve fontolgatta azt. A Pécsi Újság.hu megkeresésére azt nyilatkozta a tüntetés egyik főszervezője, Ágoston Andrea, Tóth Bertalan mégsem mond beszédet - ezt a képviselő is megerősítette. 

Idén is tüntetést tartanak a pécsi Széchenyi téren a civilek március 15-én, a szervezők között azonban - finoman szólva - nézetkülönbségek támadtak, amelynek az egyik következménye az lett, hogy több meghívott is lemondta részvételét.

Az érintettek körében az verte ki a biztosítékot, hogy Mellár Tamás, Papp Réka Kinga és Hadházy Ákos, Juhász Péter és mások mellett a pécsi szocialista országgyűlési képviselő, dr. Tóth Bertalan is rákerült a szónokok listájára.

Heindl Péter jogvédő, az egyik szervező hírportálunknak azt mondta, néhány héttel ezelőtt határozták el, hogy ismét tüntetést szerveznek a Széchenyi térre, s a szónokokról is döntöttek, s akkor nem volt szó Tóth Bertalanról (képünkön).

Heindl Péter szerint Tóth Bertalannal szemben az a legfőbb kifogás, hogy a tüntetések eddig „ az arányos választási rendszer kialakítása, és annak alapján egy mielőbbi szabad és fair választás megtartására irányuló kettős választás koncepciója" mentén szerveződött, amiről Tóth kinyilvánította, hogy nem ért vele egyet.

Az Együtt politikusa, Juhász Péter hivatalosan is bejelentette, nem vesz részt a pécsi megmozduláson, s úgy tudjuk, mások is lemondták részvételüket, illetve fontolgatják távolmaradásukat.

Az esemény egyik főszervezője, a Magyar Liberális Párt tagja, Ágoston Andrea azt nyilatkozta a Pécsi Újság.hu-nak, személy szerint nem Tóth Bertalant kérte fel szónoknak az MSZP-től. Amint mondta, megkereste a szocialisták egyik helyi prominensét, akitől elsőre kitérő választ kapott. Utóbb viszont „kapott egy telefont", hogy az MSZP részéről Tóth Bertalan beszélne a tüntetésen. Hozzátette, a fejlemények miatt lemondta a képviselő meghívását.

- Facebookon kaptam felkérést, hogy mondjak beszédet a tüntetésen - mondta érdeklődésünkre Tóth Bertalan - amit megtisztelőnek tartottam, s örömmel vállaltam. Később azonban én is hallottam, hogy ez vitákhoz vezetett a szervezők körében. Tiszteletben tartom a döntésüket, és nem veszek részt a megmozduláson.

Tóth Bertalan megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy a széthúzás egyáltalán nem a civilek szándékainak megvalósítását segíti, s „ha anno ilyen viták lettek volna a Pilvaxban a márciusi ifjak között, még akár a forradalom is elmaradt volna".



M. B.