Bach és Villa-Lobos műveket hallhatunk a Kodály Központban

2015. január 30. péntek 14:11

Bach és Villa-Lobos műveket hallhatunk a Kodály Központban

Február 6-án, pénteken 19 órakor különleges programmal érkezik Pécsre a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. J. S. Bach és Heitor Villa-Lobos műveit mutatják be, többrétű, gazdag mixtúrában.

A koncert fő darabja Villa-Lobos Bachianas Brasilieras című 9 szvitjének 3. darabja E művekben közös a brazil népi és populáris zene egyesítése Bach szigorú stílusával. A tételek kettős címűek, barokk-korbeli és modern portugál címeket viselnek: Prelúdio (Ponteio), Fantasia (Devaneio, Digression), Ária (Modinha) és Toccata (Picapau).

Elhangzik továbbá Bach 1. C-dúr zenekari szvitje és g-moll zongoraversenye. Az est szólistája Balog József, nagytehetségű fiatal zongoristánk, 2007-ben a Pécsi Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny I. helyezettje.

Megszólal még Villa-Lobos Uirapuru-ja, melynek címe Brazília híres énekesmadarának, a muzsikus ökörszemnek indián neve. A koncert a Chôros-ciklus 10. darabja. A cím sírást jelent, a tizedik darabé - Rasga o coração - pedig „Könnyekre fakasztja a szívedet". Az esten közreműködik a Nemzeti Énekkar, karigazgató Antal Mátyás. A Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli.

Forrás: Filharmónia Magyarország NKft. - Fotó: Kodály Központ