Az utasok csaknem negyede ingyen buszozik Pécsett - Sokan próbálnak bliccelni

2017. július 23. vasárnap 13:18

Az utasok csaknem negyede ingyen buszozik Pécsett - Sokan próbálnak bliccelni

Sokan veszik igénybe Pécsett a közösségi közlekedésért felelős társaság által nyújtott kedvezményeket. A Biokom Mobilitási Központjának adatai szerint nyáron havonta átlagosan 3,5 millió utazás történik a buszokon, míg ősztől tavaszig ez a szám havonta megközelítőleg 4,3 millió. Az utasok kicsivel több mint a harmada utazik teljes áron, a teljes utazóközönség negyede teljesen ingyen használja a közösségi közlekedést.

Bár nem mindenki elégedett a pécsi buszokkal, nagyon sokan veszik igénybe a közösségi közlekedést. Azt érdemes leszögezni, hogy nyáron kisebb az utasforgalom, amit az is bizonyít, hogy míg ősztől tavaszig, a tanév során havonta 4,3 millió alkalommal utaznak a pécsiek, addig nyáron ez a szám 3,5 millió.

Megkérdeztük a szolgáltatást végző társaságot, hogy hányan utaznak ingyen vagy valamilyen mértékű kedvezménnyel Pécsett, s milyen jogcímen vehetik igénybe azokat.

A kedvezményes utazásra jogosultak körét kormány- és önkormányzati rendelet is szabályozza.

- Előbbi rendelet alapján a tanulók, a nyugdíjasok kedvezménnyel, a 65 év felettiek - beleértve az EU-tagállamok polgárait is -, a hat év alattiak, továbbá a fogyatékos személyek egy kísérővel díjmentesen utazhatnak - kaptuk a választ.

Ennyit kell fizetni

A teljes árú összvonalas havi és 30 napos bérlet 7055 Ft, Tüke-kártya-kedvezménnyel 6700 Ft. A kedvezményes árú tanuló- és nyugdíjasbérlet 3475 Ft, Tüke-kártya-kedvezménnyel 3300 Ft. A kisgyermekesek, a polgárőrök és a közfoglalkoztatottak bérlete egységesen 3300 Ft.

Az önkormányzati rendelet szerint a kisgyermekes szülők, a pécsi polgárőrök, a Pécsett dolgozó közfoglalkoztatottak és a Tüke-kártyával rendelkezők utazhatnak olcsóbban (lásd első keretes írásunkat). A Mobilitási Központ hangsúlyozza, a kártyatulajdonos hölgyek pénteken és szombaton éjjel ingyen utazhatnak az éjszakai járatokon.

Bliccelők, bírságok

Tavaly havonta átlagosan 871 bliccelő adatait írták fel, akik jegy- vagy bérlet nélkül utaztak és lebuktak, tizenkilenc alkalommal 20 ezer forintos bírságot osztottak ki az ellenőrök. Idén eddig havonta 739 személyt buktattak le, hat alkalommal kellett rendőrségi segítséget igénybe venni bérlethamisítás miatt.

Érdekesség, hogy a kismama-bérletek értékesítése két év alatt hetedével emelkedett, miközben a teljes árú bérletek száma nem csökkent érdemben, így vélhetően többen ültek buszra a kedvezmény hatására.

Ami pedig a kedvezményeket igénybe vevők számát illeti, az utasok 37 százaléka fizet teljes összeget a buszozásért, az utazók 28 százaléka diák-, míg 9 százaléka nyugdíjas-kedvezménnyel közlekedik. A teljes utazóközönség 24 százaléka teljesen ingyenesen veszi igénybe a közösségi közlekedést, ebből két százalékot tesznek ki a közfoglalkoztatottak, a kisgyermekesek és a polgárőrök.

Képünk illusztráció.

Horváth L. Balázs - Fotó:Dittrich Éva(archív)