Az uniós átlag fölött teljesít Pécs - Könnyebben indulhatnak a kisvállalkozások

2017. július 24. hétfő 08:30

Az uniós átlag fölött teljesít Pécs - Könnyebben indulhatnak a kisvállalkozások

Nemrég látott napvilágot a Világbank azon jelentése, amely huszonkét magyar, román és bolgár nagyváros üzleti környezetét vizsgálta és hasonlította össze egymással, valamint az Európai Unió átlagával. A vizsgálat szerint Pécs több területen is jobban teljesít az EU-átlagnál.

A vizsgálat a kkv-kre vonatkozó szabályozásokat mérte fel a vállalkozás indítása, az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz való hozzáférés, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése szempontjából.

A jelentés szerint Pécs az üzleti környezet több szegmensében is jobb az uniós átlagnál, a szerződések érvényre juttatásában például világszinten is a tizedik helyet foglalja el.

Eddigi intézkedések

Decsi István szerint az önkormányzat az utóbbi években számos kedvezményt nyújtott a vállalkozások számára az építmény-, a telek- és az iparűzési adó tekintetében. - A város az építményadóban különös kedvezményt, öt évig szóló építmény- és telekadó mentességet határozott meg az Ipari Parkban létesített beruházások számára, de a hatodik évtől szinte egyedülálló, 400 Ft/m2, illetőleg a telekadó vonatkozásában 10 Ft/m2 kedvezményes adómértéket állapított meg - mondta. A városvezető hozzátette, ahhoz, hogy a vállalkozások ne csak az ipari parkban legyenek képesek igénybe venni a kedvezményeket, két év építmény- és telekadó-mentességet kap minden olyan vállalkozás, amely saját telkén zöld- vagy barnamezős beruházással üzemcsarnokot vagy egyéb adóköteles építményt épít. Ugyanilyen kedvezményben részesülnek a duális képzést folytató vállalkozások, a termelési tevékenységet végző vállalkozások, de hasonló kedvezményként értékelhető a használaton kívüli adóköteles építmények kedvező adómértéke is. További kedvezményes adómérték vonatkozik azokra a kisvállalkozásokra, akik 25 m2-nél kisebb üzletekben folytatnak vállalkozási tevékenységet. A megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató vállalkozások, a call center-tevékenységet végző vállalkozások, valamint a már felújított műemlékeket tulajdonló vállalkozások is kedvezményes adómértékben részesülnek. A telekadóban a legmagasabb adómérték a vállalkozások esetében 60 Ft/m2 az 5000 m2-t meghaladó telekrészre. Ez mind Baranyában, mind országosan szintén igen alacsony adómértéknek tekinthető.

Decsi István alpolgármester szerint a felmérés eredményeiből is látszik, hogy Pécs azon magyar városok közé tartozik, ahol egy vállalkozás beindítása könnyebb, többek között a cégiratok elkészítésének alacsonyabb ügyvédi díjának köszönhetően.

- Az építési- és használatbavételi engedélyek ügyintézése Pécsett kiemelkedően a leghatékonyabb, 30, illetve 35 napot vesz igénybe, ami 32%-kal, illetve 22%-kal rövidebb idő, mint a felmérésben részt vett többi hazai városban, sőt az EU-átlagnál is jobb - hangsúlyozta.

Pécs az elektromos hálózatra való csatlakozás hatékonysága tekintetében is az elsők között szerepel az alacsony költségvonzatnak és az országos viszonylatban alacsony időszükséglet miatt, ellenben még így is jóval az uniós átlag alatt marad.

- Az ingatlan nyilvántartásba vétele a vizsgálatban részt vett 22 város között Pécsett kerül a leghosszabb időbe, ezért ezen a jövőben változtatni szükséges, még akkor is, ha így is az EU-s átlag felett teljesítünk jelentős mértékben - mondta az alpolgármester.

Véleménye szerint a kutatásból kiderül, hogy az önkormányzat az Unió viszonylatában is a lehető legtöbb téren kedvező feltételeket tud biztosítani a kkv-k számára, s folyamatosan törekedni fog a további fejlődésre és a jó gyakorlatok átvételére.

Horváth L. Balázs