"Az Unió jogosult lesz a kifizetett támogatást visszakövetelni Pécstől"

2008. december 17. szerda 22:07

Mint ismert, hónapok óta duzzad a Pécs Vízmű Zrt. (Vízmű) körüli botrány. Egy hónappal ezelőtt Tasnádi Péter polgármester a dr. Papp Judit címzetes főjegyző által megfogalmazott jogi aggályokra hivatkozva nem engedte a közgyűlés elé a vízművagyon értékesítéséről szóló előterjesztést. E hét elején azonban újra úgy volt, hogy a csütörtöki, tizennyolcadikai képviselő-testületi ülésen napirendre kerül az ügy, a képviselők azonban szerda estig sem tudhatták meg, hogy ha valóban szavazniuk kell az 1,3 milliárdos kérdésről, pontosan miről is döntenek majd. Egyes információk szerint az MSZP azóta újra levette napirendről a kérdést, igaz - s vannak, akik ettől tartanak - úgynevezett kiosztásos előterjesztésként akár még csütörtök kora reggel is a testület elé kerülhet az ügy. Időközben De Blasio Antonio, pécsi illetőségű EP-képviselő is nyilvánosságra hozta álláspontját, amit - előzményekkel együtt - az alábbiakban közlünk:

De Blasio Antonio EP-képviselő sajtóközleménye

A Pécsi Városi Vízművagyon Működtető Kft. (PVVM Kft.) törzstőkéjének 49 százalékát megtestesítő üzletrész tervezett értékesítésével kapcsolatban Európai parlamenti képviselőként korábban levélben fordultam Pécs város polgármesteréhez, amelyben felhívtam a figyelmet arra, hogy a tervezett magánosítás az európai uniós jogszabályokba ütközik.

Ha a város az Európai Bizottság engedélye nélkül a PVVM Kft. részleges privatizációja mellett dönt, az Európai Unió jogosult lesz a már kifizetett támogatást visszakövetelni a várostól.

Minthogy a pécsi önkormányzat mind a mai napig nem kapott engedélyt a privatizációra, az ISPA projekt keretében már megvalósított projektek fenntartása is veszélybe kerülhet; a város köteles lesz visszafizetni a támogatásokat.

A döntés a képviselőtestület kezében van, azonban ha az törvénysértő, annak negatív következményei nem csak az önkormányzatot, hanem a város lakóit is terhelik majd. Felszólítom a pécsi városatyákat, hogy a jogszabályok tiszteletben tartásával határozzanak, ne pedig egyéb átláthatatlan érdekektől vezérelve.

Ezen európai uniós jogi aggály mellett azonban hazai jogszabályokba is ütközik a tervezett magánosítás, ahogy azt korábban Dr. Papp Judit főjegyző asszony észrevételezte.

A vízgazdálkodási törvény szerint a közszolgáltatásnak minősülő vízgazdálkodási tevékenységet csak többségi önkormányzati tulajdonban lévő cég láthat el koncessziós szerződés alapján. Ha a pécsi közgyűlés szocialista-szabad demokrata többsége mindezek ellenére a jogsértő privatizáció mellett dönt, úgy minden jogi fórumon vállalnia kell a törvénysértő határozatért az anyagi felelősséget is.


Megkérdőjelezem a döntés ilyen, átgondolatlan, elhamarkodott meghozatalát, hiszen éppen folyamatban van egy, a városban az ISPA keretből megvalósított projektek ellenőrzését célzó szabályossági vizsgálat, és az Európai Bizottság hozzájárulását a privatizációs eljáráshoz a város a mai napig nem kérte meg.

Ha Pécs város vezetői nem a jogszabályok tiszteletben tartásával hozzák meg döntésüket, hogyan várják el a jogkövető magatartást a város lakóitól és vállalkozóitól? Ez az eljárás európai mércével mérve teljes mértékben elfogadhatatlan.

De Blasio Antonio 
Európai parlamenti képviselő"

KORÁBBAN ÍRTUK:

A Pécs Városi Vízművagyont Működtető Kft. (PVVM) létrehozását korábban azzal magyarázta a pécsi városvezetés, hogy ha a kft.-be apportálják a Vízműben meglévő városi részvénycsomagot, a Vízművet is - részben - bevihetik a Pécs Holding Zrt.-be. 

Bár az MSZP-sek korábban tagadták, hogy privatizálni készülnének a PVVM-et, az ősz folyamán mégis meghirdették a kft.-be apportált részvénycsomag egy részét. Az eljáráson a Suez Environnement és Keleti Kft. indult -a holding igazgatótanácsa pedig utóbbi, egyes hírek szerint az MSZP-hez kötődő kiscég 1,3 milliárdos ajánlatát javasolta elfogadni.

A november 20-i közgyűlésen került volna sor a 49 százalékos üzletrész értékesítéséhez szükséges tulajdonosi hozzájárulás megadására, ám ez akkor nem történt meg. A terv kapcsán kialakult botrány miatt – információink szerint a jogi aggályokról Tasnádi Péter már november elején tudott – a polgármester nem vitte a a közgyűlés elé a kérdést, s akkor azt mondta, minden felmerült jogi aggályt kivizsgáltatnak.

Az eladási szándék kapcsán ugyanis dr. Papp Judit, a város jegyzője két alkalommal is törvényességi észrevételt tett. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ISPA-program kapcsán az illetékes EU-bizottsága is kérdéseket intézett az önkormányzat és a Vízmű között fennálló jogviszonyról. Figyelmeztetett, a közösségi forrásokat csak abban az esetben adják meg Pécsnek, ha a víziközmű vagyon működtetését önkormányzati vagy állami tulajdonban álló szervezet végzi.

Papp Judit szerint aggályos az is, hogy a városi PVVM-részvényeket nem jegyezték be a Vízmű részvénykönyvébe. A jegyző lapunknak az mondta, fenntartja korábbi álláspontját, s az ügyben a közigazgatási hivatal, illetve az illetékes minisztérium véleményét is kérte, ám válasz egyelőre nem érkezett.

A városi képviselők pénteken kézhez kapott, e hét csütörtökjére szóló közgyűlési meghívóján az értékesítéshez szükséges tulajdonosi hozzájárulásról szóló napirend ugyan szerepel, ám az előterjesztést közülük eddig még senki sem láthatta.

Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, mint fogalmazott, elképesztőnek tartja, hogy ilyen horderejű kérdésben három nappal a döntést megelőzően sem rendelkeznek még információval, s a bizottságok sem tárgyalták az ügyet. Hozzátette, mivel az anyagot nem látta, így csak annyit mondhat, hogy ha a korábban felmerült jogi aggályok továbbra is fennállnak, akkor bíróságon támadják meg az eladást.

Az ügyben kerestük, Tasnádi Péter polgármestert is, ám őt nem sikerült sajtószóvivőjén keresztül elérnünk, az illetékes alpolgármester, Tóth Bertalan pedig külföldön tartózkodik. Meixner András alpolgármester ugyanakkor Sík László Lajost, a kommunális bizottság elnökét javasolta a Pécsi Újságnak, mint kompetens személyt. Az MSZP-s képviselő azonban nem kívánt nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy még ő sem látta az említett anyagot (!).

Juhász István, a gazdasági bizottság elnöke viszont lapunknak azt mondta, akár támogató, akár elutasító döntés születik majd az adás-vételről, véleménye szerint mindenképpen közgyűlés elé kell vinni a kérdést, hiszen az értékesítés határideje hamarosan lejár.


Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője közölte, szerdán a Városháza előtti téren demonstrálnak a pécsi erőmű tervezett biomassza-blokkjai ellen, s az általuk szervezett performance alkalmával a vízmű-vagyon értékesítese ellen is tiltakozó szórólapokat osztogatnak majd.


FRISSÍTVE
(Szerda, 16:37)


Írásos előterjesztéssel szerdán késő délutánig sem találkoztak még sem a képviselők, sem a jegyző asszony így csak ún. kiosztásos előrejesztés alapján vitathatná meg csütörtökön kora reggel a gazdasági bizottság, majd a rendkívüli közgyűlésen a képviselők a tulajdonosi hozzájárulással kapcsolatos döntést.

Dr. Papp Judit címzetes főjegyző azt mondta lapunknak, személy szerint nem tartja valószínűnek, hogy a közgyűlés elé kerül az ügy, így viszont legkorábban januárban térhetnek vissza a PVVM üzletrészének esetleges értékesítésére a képviselők.

Hozátette ugyanakkor, bármi megtörténhet, ezért nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy csütörtökön kora reggel a rendkívüli ülésre összehívott gazdasági bizottság tagjainak (majd a közgyűlésnek) a kérdésről mégiscsak döntést kell hozniuk.

Képünkön: Nyirati István, a Pécsi Vízmű vezérigazgatója és dr. Tóth Bertalan alpolgármester ivókutat avat.

B. M. - Fotó: Dittrich Éva