Az összes dolgozó felmondott a Zsolnayban: zajlik a munkatársak átvétele

2016. június 07. kedd 12:34

Frissítve: 2016. június 07. kedd 13:52

Az összes dolgozó felmondott a Zsolnayban: zajlik a munkatársak átvétele

FRISSÍTVE! A gyárban pillanatnyilag szünetel a termelés. Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt mondta, a város szándéka, hogy megtartsák a gyár dolgozóit, hiszen ők jelentik "a" Zsolnayt. A Pécsi Újság.hu értesülései szerint a Zsolnay-gyár valamennyi dolgozója felmondott a Porcelánmanufaktúra Zrt.-nél. A gyár munkatársait átveszi a Ledina Kerámia Kft. További részletek hamarosan.

Hírportálunk úgy értesült, hogy hétfőn, illetve kedden a pécsi Zsolnay-gyár összes - több mint száz - dolgozója felmondott eddigi munkáltatójának, a Porcelánmanufaktúra Zrt.-nek.

A munkatársak mindegyikét átveszi az önkormányzat újonnan alapított cége, a Ledina Kerámia Kft.

Páva Zsolt 13 órakor sajtótájékoztatót tart az ügyben. Az ott elhangzottakról természetesen beszámolunk.

Dr. Szabó Iván, a város képviseletében eljáró ügyvéd és Katreiner Zoltán, a Ledina Kerámia Kft. ügyvezetője rövid tájékoztatást adott a jelenlévőknek a kialakult helyzetről, majd szervezetten indult meg a munkaszerződések megkötése a Zsolnay Porcelánmanufaktúrától megválni kívánó dolgozókkal - írta a Pécsma.hu .

Úgy tudjuk, hogy a dolgozók többsége azonnali hatállyal mondott fel, arra hivatkozva, hogy tarthatatlannak tartja helyzetét a NAV-vizsgálat miatt, valamint "elege lett" a többségi tulajdonosból.

Dr. Szabó Iván elmondta, hogy miután a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. felmondta a korábbi hitelszerződést, a felszámolási helyzet reális veszéllyé vált. Ez annál is inkább így van, mert a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. legutóbbi közgyűlésén a társaság vezetése semmilyen tervet nem volt hajlandó felvázolni arra vonatkozóan, hogyan akarja helyreállítani a fizetőképességet.

Kiemelte, ebben a helyzetben a városnak lépéseket kellett tennie a dolgozók érdekeinek megóvása, valamint a Zsolnay-porcelánban megtestesülő nemzeti értékek megmentése érdekében. Ennek érdekében jött létre a Ledina Kerámia Kft.
Katreiner Zoltán ügyvezető leszögezte, minden dolgozót átvesznek és ugyanazokat jogosítványokat biztosítják számukra, amelyeket a Zsolnay Zrt.-ben is megkaptak, így tehát a korábbi munkáltatónál eltöltött munkaidőt beszámítják a munkaviszonyba.

Frissítve: 

Páva Zsolt kora délután tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a város azért döntött a múlt héten a Ledina Kerámia Kft. megalapítása mellett, hogyha a Zrt. működése ellehetetlenülne, átvegye a gyártást. 

- Ez most megtörtént, a dolgozók tömegesen mondtak fel - fogalmazott Páva Zsolt. - Pécs szándéka, hogy a Zsolnay-örökséget megőrizze, ehhez pedig szükség van a dolgozókra. 

Szabó Iván azt mondta, az átlépő munkatársak esetében vállalták, hogy a Zrt. által velük szemben esetlegesen kezdeményezett jogi eljárásokat felvállalják. 

- Mindent elképzelhetőnek tartok, azt is hogy megfenyegetik, beperelik a távozott dolgozókat, de állunk ezek elébe - szögezte le az ügyvéd. 

Újságírói kérdésre Páva Zsolt elmondta azt is, a gyárban lényegében leállt a termelés, dolgozók nélkül az egyébként is elképzelhetetlen. 

A hogyan továbbot illetően úgy fogalmaztak, a város feltett szándéka, hogy minél előbb újraindítsák a termelést, ehhez akár a város költségvetését is módosítják.

A jelenlegi helyzet azonban egyelőre az, hogy bár Ledinának már vannak szakemberei, akiknek azonban egyelőre nincs hol dolgozniuk - erre minden bizonnyal a Zsolnay Porcelánmanufaktúrával szemben meginduló felszámolási eljárás hozhat majd változást.

 

M. B - Fotó: Dittrich Éva