Az ÖPE szerint „utolsó szalmaszál" a 18 milliárdos fejlesztés

2016. február 11. csütörtök 09:18

Az ÖPE szerint „utolsó szalmaszál

Pécs költségvetéséből 18 milliárdot fordítanak fejlesztésre, ami az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE)képviselői szerint „az utolsó szalmaszálat jelentik, hogy a város megkapaszkodjon", hangzott el a sajtótájékoztatójukon. 

- Több mint 51 milliárd forintról és egy város jövőjéről szól Pécs költségvetése. Itt állunk a lehetőségek kapujában - fogalmazott szerdán Kővári János, az ÖPE képviselője. - Nem túlzás e szavakat használni, ha emlékszünk még rá, hogy Pécs közel 40 milliárdos adósságát az állam az elmúlt években átvállalta, s most ebben az évben 18 milliárdot fejlesztésre költhetünk, majd a következő években még legalább ennyit. Ezek a fejlesztési források az utolsó szalmaszálat jelentik, hogy a város megkapaszkodjon, ne adósodjon el újra, ne folytatódjon a gazdasági lejtmenet, s ne néptelenedjen el.

Kifejtette, a költségvetés ma egyensúlyosnak tűnik, de már lehet látni, hogy a cégátalakítások nem váltják be azt a reményt, hogy jelentősen csökkennének a kiadások, és az is látszik, hogy sürgős gazdasági segítőcsomagra van szükség, mert az adóbevételek és az elvándorlás egyértelműen a helyi gazdaság stagnálását mutatják

- Az ÖPE javaslatokkal készül a csütörtöki vitára, amelyekben mind a humán erőforrás, mind a városüzemeltetés és a helyi gazdaság tekintetében befektetéseket javasolunk, mert szerintünk ez a város többre képes - mondta Kővári.

Vicze Csilla (képünkön) képviselő azt mondta, a város megtartó erejének egyik alappillére, a gazdaság-élénkítés mellett, hogy az itt élők életminősége megfelelő legyen. Ezt alapvetően az egészségügyi ellátás, környezetvédelem és az oktatás színvonalának javításával lehet elérni. Ezekre a területekre aránytalanul keveset áldoz a város. Szükséges a gyerekek és fiatalok tudatos figyelemfelkeltése a helyi értékeink és nemzeti hagyományaink megismerésére is.

- Indítványozzuk ezért egy kulturális-oktatási keret létrehozását, amellyel Pécs városa a pécsi iskolák és óvodák részére hagyományőrző és a magyar nemzeti identitást erősítő pécsi kulturális rendezvények látogatásának lehetőségét kívánja elérhetővé tenni - mondta Vicze Csilla.

EQM