Az ÖPE arra kíváncsi, "mit enged meg a pécsieknek a városvezetés"

2015. január 28. szerda 16:05

Az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz szerdán délután az Összefogás Pécsért Egyesület nevében Kővári János önkormányzati képviselő. 

"Az elmúlt hetekben sokat hallhattunk arról, hogy nincs adóssága a városnak, hogy 40 milliárd érkezhet fejlesztésekre, hogy Pécs a legolcsóbb város lesz. Mi is örülnénk mindezek megvalósulásának, ám úgy látjuk ezek még csak esélyek, amiket meg is kell tudni ragadni.

Ami az adósságot illeti, könnyen újratermelődhet, ha hitelekből valósítjuk meg, amire egyébként pályázati források is lehetőséget teremtenének, vagy ha olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amelyek nem csökkentik, hanem növelik a kiadásokat.

Ilyenek voltak most a buszbeszerzések és a közvilágítás korszerűsítése, amire pályázni is lehetne, de a városvezetés hitelből kívánja ezeket megvalósítani.

Az sem tűnik jó iránynak, hogy nem magyar, hanem Volvo buszok kerülnek beszerzésre, nem pécsi, hanem pesti cég végzi a közvilágítás korszerűsítést.

A 40 milliárdos fejlesztési csomagból és a további pályázatokból szerintünk épp a városüzemeltetéshez kapcsolódó fejlesztésekre és gazdaságélénkítésre kellene pályázni és fontos lenne, hogy lehetőleg pécsi vállalkozások legyenek a kivitelezők.

Erre lenne lehetőség a panelprogram néven ismert ám ma már valamennyi társasházra kiszélesedő épületenergetikai korszerűsítési program keretében is. Ám az első kiírástervezet a pécsi távfűtéses lakásokat kifelejtette, ugyanis a CO2 kibocsátás csökkenése révén lehet csak forráshoz jutni, itt pedig biomassza tüzelésű erőmű adja a meleget, amelynek a kibocsátási egyenlege nulla.

Ilyenkor persze lehet hangoskodni, meg várni a csodát. A magunk részéről megkerestük a szaktárcát és javaslatot tettünk ennek feloldására. Ígéretük szerint megpróbálják beépíteni a javaslatunkat, amennyiben ez nem lehetséges új pályázatokat is kiírnak hamarosan, amelyekre a pécsi távfűtéses lakások is pályázhatnak. Mindez egyébként 50-%-os rezsiköltség megtakarítást eredményezhet a háztartásokban és milliárdos nagyságrendű munkát a pécsi vállalkozóknak.

Persze a dolog ott kezdődik, vajon mennyire fontos a pécsiek érdeke?
Ezt tudhatjuk meg hamarosan a Közgyűlésen is, ahol döntés születik arról, vajon enged-e a városvezetés a pécsieknek beleszólást a sorsuk formálásába?

Az Összefogás Pécsért Egyesület benyújtotta a Közgyűlésnek tervezetét a Településrészi Testületek létrehozására, amelyek a városrészek ügyeiben teret nyitnának az embereknek, hogy beleszóljanak miképp alakul a közvetlen környezetük. A tét az, hogy a jövőben szakít-e a politika azzal a felfogással, hogy a képviselő helyettünk eldönti mi nekünk a jó és fontos, vagy meghallgatja az érintettek véleményét, javaslatát, és azt közvetíti a döntéshozók felé.

A tét tehát az, hogy kié lesz Pécs? A pécsieké vagy a gazdasági illetve politikai lobbi köröké?"