Az önkénteseket is feltölti a gyerekek mosolya: játékkal és mesével teszik könnyebbé a gyógyulást

2016. október 24. hétfő 15:41

Az önkénteseket is feltölti a gyerekek mosolya: játékkal és mesével teszik könnyebbé a gyógyulást

A pécsi Nevetnikék Alapítvány önkéntesei játékkal, bűvészkedéssel vagy éppen zenéléssel feledtetik a betegséget. Mint mondják, a gyerekek boldogsága őket is feltölti. Szeretnének minden kicsihez eljutni.

Immár nyolc éve járják a pécsi gyerekklinikát a Nevetnikék Alapítvány segítői. Az önkéntesek száma folyamatosan bővül, napjainkban már negyven taggal büszkélkedhetnek.

- A fekvőbeteg osztályokon tartunk foglalkozásokat, rendszeresen látogatjuk a beteg gyerekeket, hogy - többek közt - kézműves foglalkozással, játékkal, meséléssel és bűvészkedéssel csempésszünk vidámságot a kórház falai közé - avatott be az önkéntes munka részleteibe Kőműves Glória, a civil szervezet kuratóriumi elnöke.

Ugyan igyekeznek a lehető legtöbb kisbeteghez eljutni, erre egyelőre nincs kapacitásuk: akadnak osztályok, ahol hetente egyszer, de van, ahol heti négyszer is látogatást tesznek. A céljuk, hogy minden nap tartsanak foglalkozást az összes osztályon, éppen ezért folyamatosan várják a leendő segítők jelentkezését.

Mint megtudtuk, nem kell attól tartani, hogy valakit egyből a „mélyvízbe" dobnak.

Kórtermeket is festenek

A napokban zárul az alapítvány akciója, amelynek során kórtermeket festenek „gyerekbaráttá", így a megújuló falakon a potyogó vakolat helyét mesefigurák veszik át. Kőműves Glória elmondta, több cégtől is kaptak felajánlást a festékekre és más eszközökre, sőt, még a vállalkozások munkatársai, és persze a kórházi dolgozók is besegítettek.

- Szó sincs arról, hogy miután jelentkezik valaki, másnap máris egyedül tart foglalkozást a gyerekeknek. Fontosnak tartjuk, hogy az önkéntesek részt vegyenek egy felkészítési szakaszon. Ez képzésből, illetve hospitálásból, azaz gyakorlati részből áll, de természetesen, miután ezeket elvégezte, azt követően is segítjük őket, nem engedjük el a kezüket - magyarázta.

Az önkéntesek esetében felső korhatár nincs, ám az előírás, hogy a tizennyolcadik évet betöltsék, ennek köszönhetően pedig szinte minden korosztály képviselteti magát a csapatban. Függetlenül kortól, mindenkit a tenni akarás vitt az alapítványhoz.

- Nagyon lelkesek az önkénteseink, a gyerekek pedig rendkívül hálásak, egy-egy ilyen alkalommal mi is feltöltődünk. Várják a kicsik, hogy megérkezzünk, jó érzés átélni, hogy a tompultságból a foglalkozások alatt vidámabbá válnak, a végén pedig mosolyogva köszönhetünk el egymástól.


Képünkön: önkéntesek "munka" közben. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva